Svijet

Svjetski poznati fotograf Elliott Erwitt preminuo u 95 godini života

Osim kao fotograf koji je snimao i slavne osobe kao što su Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, general Charles de Gaulle ili Che Guevara.

FOTO: EPA/HORST OSSINGER
FOTO: EPA/HORST OSSINGER

Legendarni američki fotograf Elliott Erwitt, autor nekih od najpoznatijih fotografija državnika i slavnih osoba, ali često i komičnih trenutaka u životu, umro je u dobi od 95 godina, objavila je njegova agencija Magnum.

“Umro je mirno u krugu svoje porodice”, objavila je u četvrtak agencija osnovana 1947., a dnevnik New York Times prenosi da je umro u srijedu u svome domu na Manhattanu u New Yorku.“Njegove fotografije pomogle su nam da razumijemo kakvi smo kao društvo i kao ljudi, nadahnule su generacije fotografa uprkos novim trendovima u toj industriji”, rekla je predsjednica Magnuma Cristina de Middel.

Erwitt je imao poseban dar da uhvati jedinstvene trenutke, bilo da su povijesni kao trenutak napetosti 1959. između Richarda Nixona i tadašnjeg sovjetskog vođe Nikite Hruščova ili potpuno otkačenih portreta pasa i ljudi stavljenih u istu ravan.

“Čvrsto je vjerovao da fotografija treba pobuditi emociju, više nego intelekt”Rođen 25. aprila 1928. u Parizu od ruskih roditelja, Elliott Erwitt odrastao je Milanu odakle je emigrirao u Sjedinjene Države 1939. zajedno sa porodicom.

Nakon deset godina u New Yorku preselio se u Los Angeles gdje se posvetio fotografiji i radio u fotostudiju specijaliziranom za portrete filmskih zvijezda.

Legendarni fotograf Robert Capa, s kojim je imao priliku upoznati se, postao mu je zaštitnik i pozvao ga u hram fotožurnalistike, u agenciju Magnum.

Osim kao fotograf koji je snimao i slavne osobe kao što su Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, general Charles de Gaulle ili Che Guevara, Erwitt je snimio više dokumentarnih filmova i objavio više od 20 djela.

Prihvati notifikacije