Kultura

"Svijet mogućnosti" Harisa Pašovića u Narodnom pozorištu Sarajevo 11. maja

Počele su probe nove predstave „Svijet mogućnosti“, čiji je autor i reditelj Haris Pašović. Ova predstava rezultat je rada na međunarodnom projektu čiji je cilj osvjetljavanje života osobe sa invaliditetom.

FOTO: EAST-WEST
FOTO: EAST-WEST

„Svijet mogućnosti“ kao glavnu temu ima život djece i ljudi sa autizmom i cerebralnom paralizom, alii živote članova njihovih porodica, institucija koje su dio njihovih života, njihove svakodnevice, izazova sa kojima se susreću. Autor i reditelj Haris Pašović ističe da nije bilo lako napraviti dramski tekst s obzirom da okosnicu čini materijal čiju suštinu nije moguće izraziti riječima, te da su glumačke kreacije presudne za sadržaj.

„Na predstavi radim sa jednom glumačkom ekipom koja je veoma duboko ušla u cijeli proces. Mi zapravo radimo godinu dana na ovom projektu. Imali smo radionice u Sarajevu, i u Novom Sadu, u Budvi,; radili smo i sa našim koleginicom Larisom Lipovac Navojec iz Zagreba koja je koreograf i jedan od partnera u ovoj priči, ali nama je ključno partnerstvo sa institucijama koje rade sa osobama sa invaliditetom. U Sarajevu, Novom Sadu i Budvi mi smo posjetili centre i dnevne boravke koji se bave i gdje borave osobe sa invaliditetom, provodili s njima vrijeme i stekli jedan određeni uvid u njihove živote, koji sad želimo da prenesemo publici“, objašnjava Pašović i dodaje da je pred glumcima veliki izazov, glumački i ljudski, ali da ne sumnja da će fantastično iznijeti svoje uloge.

FOTO: EAST-WEST
FOTO: EAST-WEST

Probe su praktično početak posljednje faze ovog projekta, kada će svi učesnici pretočiti svoja iskustva i ono što su kroz radioničarski rad naučili u prethodnom periodu.

„Radeći su predstavili Za šta biste dali svoj život počeli smo da razmišljamo šta je sa onim ljudima kojiimaju tako otežan život, a ipak oni žive, njihovi roditelji se bore za njih, institucije se bore za njih i toje bio prvi kontakt. Dakle, naš prvi kontakt sa školom Milan Petrović je bio još 2016. godine. I onda jedugo trebalo dok smo razvili koncept, pronašli produkcione okolnosti i evo sada, poslije osamgodina, sastajemo se ovdje u završenoj fazi ovog projekta“, kaže Pašović.

Pored autora i redatelja Harisa Pašovića, umetnički tim čine: kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec. U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

FOTO: EAST-WEST
FOTO: EAST-WEST

Predstava će se izvoditi u gradovima partnerima Sarajevu, Novom Sadu, Zagrebu i Budvi.

Projekat u okviru kog se priprema predstava „Svijet mogućnosti” nosi naziv „Enabled Theatre” sprovodi se u saradnji između East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta, Grad Teatra Teatra Budva i Plesnog centra Tala, sufinansiran je sredstvima Evropske unije kroz program KreativnaEvropa.