Svijet

Švicarska prodaje tenkove Leopard 2 Njemačkoj pod uslovom da se ne šalju u Ukrajinu

Švicarski parlament prihvatio je prodaju 25 tenkova Leopard 2 Njemačkoj, pod uslovom da "neće biti poslani u Ukrajinu".

FOTO: EPA-EFE/VALDA KALNINA
FOTO: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Švicarska vojska isporučit će tenkove njemačkom proizvođaču Rheinmetall radi rastavljanja. Očekuje se da će se dijelovi tenkova koristiti u drugim tenkovima kao rezervni dijelovi.

Njemački ambasador u Bernu Michael Flugger je u izjavi za SRF televiziju izjavio kako pozdravljaju ovu odluku, te još jednom iskazao njemačku kritiku švicarske zabrane ponovnog izvoza oružja.

“Njemačka je kupila mnogo oružja i dijelova iz Švicarske i želi neke od njih prebaciti u Ukrajinu. Shvatamo da švicarski zakoni trenutno ne dopuštaju prenos ovog oružja”, rekao je Flugger.

Napominjući kako očekuju da će se ovaj zakon promijeniti, Flugger je rekao da će, ako ne bude promjena, nabavka oružja i municije iz Švicarske u budućnosti “iz teške postati nemoguća”.

Zamjenica stranke centra Andrea Gmur-Schonenberger naglasila je da Njemačka ne može poslati tenkove u Ukrajinu, ali ih može preprodati drugim europskim zemljama.

Zastupnik Švicarske narodne stranke Werner Salzmann izjavio je da se oni protive ovoj odluci i da je broj tenkova koje Švicarska ima nedovoljan. Salzmann je istaknuo da je Zastupnički dom donio odluku nesvjesni problema te da vanjskopolitička pitanja ne bi trebala biti prioritet u ovom pitanju.

Švicarska zahtijeva od zemalja koje kupuju njezino oružje da zatraže dozvolu za ponovni izvoz istog.

Predsjednik Švicarske konfederacije Alain Berset izjavio je da zakon o neutralnosti zabranjuje izvoz kao i ponovni izvoz švicarskog oružja.

Prihvati notifikacije