Svijet

Švicarci će na referendumu glasati o ograničavanju imigracije

Švicarska će održati glasanje o mjerama osmišljenim da ograniči imigraciju kako bi se zaustavilo povećanje broja stanovnika do 10 miliona prije 2050. godine, nakon što je u srijedu deponovano dovoljno potpisa.

FOTO: SVICARSKA ZASTAVA
FOTO: SVICARSKA ZASTAVA
Ilustracija

Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, građani mogu pokrenuti narodne glasove prikupljanjem 100.000 validnih potpisa u roku od 18 meseci.

Tvrdolinijaška desničarska Švicarska narodna partija (SVP) predala je u srijedu 114.600 potpisa Federalnoj kancelariji u Bernu – prikupljenih u upola kraćem vremenskom roku.

Pročitajte još

– Masovno useljavanje nastavlja svoj mahnit tok… sa razornim posljedicama po našu malu zemlju – saopćio je SVP, koja je najveća stranka u bogatoj alpskoj naciji.

Usvajanje inicijative “hitno je za zaštitu našeg jedinstvenog pejzaža, našeg visokog kvaliteta života, našeg natprosječnog prosperiteta i za sigurnu, slobodnu budućnost za nas i našu djecu”.

Kada se potpisi peticije verificiraju, obično prođu mjeseci, ili čak godine, prije nego što se glasa.

Stalno stanovništvo na kraju 2022. bilo je 8,82 miliona, u odnosu na 8,54 miliona na kraju 2018. Stranci čine četvrtinu stanovništva zemlje.