Kolumne

Svi naši predsjednici i potpredsjednici...

Naziv predsjednik potiče od latinske riječi praesidere, što znači " sjediti na čelu". Zato smo danas prvi po broju predsjednika i zadnji po kvalitetu odluka.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Na svakog predsjednika imamo i više podpredsjednika. Baška zamjenike predsjednika. Na nivou države tri, ali kao “rogovi u vrećama”. Narod bi rekao: “Svaka vaška po na baška”. Onda entiteti. Ovi u većem entitetu su rekorderi. Šta će raditi predsjednici i podpredsjednici zakonodavne i izvrsne vlasti u Federaciji BiH.

Niko ne zna zašto služe osim da se potpisuju. Ovi “što odlaze” u Federaciji BiH osam godina se nisu mogli potpisati na imenovanje Vlade Federacije BiH. O ostalom da ne govorimo. I imali svoj kabinet i plus budžet. Dijeli i pare. Svako svome. Danas sam čuo jednu istinu od načelnika opštine Stari Grad Sarajevo, koju je izrekao u razgovoru sa građanima MZ “Mošćanica”: “Jedina smo opština koja je zaposlila 10 putara”. Čestitam. Rezultati njihovog rada se vide.

Pitajmo se šta radi silna administracija u našim komunalnim preduzećima. Kažu više je onih koji sjede u kancelarijama gdje “menadžarišu” ili nešta “piskaraju” nego onih koji čiste, popravljaju, voze, kose, nose. U Titino vrijeme jedan drug je rekao: “Drugovi imamo više oratora nego orača”.

Kada su mu rekli da je medagog umjesto demagog, on im je uvratio: “Nemojte me ispravljati. On medi”. Zato mi sve liči da svakom našem insanu/ čovjeku treba kabinet.

Svi predsjednici imaju svoje glasogovornike i savjetnike. Pa onda imaju rukovodioce rukovodioca, a ovi šefove. Šef ima svoje potčinjene. Zato je ona latinska praesidere pravi izraz. Svi sjede na čelu. Niko ne mrda za poslom. Zato je narod ispjevao pjesmu: “Alaj volim ovaj režim. Plata ide, a ja ležim”.

Prihvati notifikacije