BiH

Švedska osuđuje svaki oblik verbalnog i fizičkog nasilja i uznemiravanja političarki u BiH

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlof osudila je u ime Švedske nedavne slučajeve verbalnog i fizičkog uznemiravanja političarki u Bosni i Hercegovini.

FOTO: AMBASADA ŠVEDSKE U BIH
FOTO: AMBASADA ŠVEDSKE U BIH

Na sastanku koji je održan danas, ambasadorica Lagerlof je o toj temi razgovarala sa zastupnicama u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koje su je iz prve ruke informisale o fizičkim napadima na njih, kao i o online uvrijedama koje su usmjerene protiv njih a također su uključivale i prijetnje smrću.

Nasilje, prijetnje i uznemiravanje koje je posebno usmjereno ka izabranim predstavnicima koje su žene je neprihvatljivo i kao takvo mora prestati. Ovo je protivno osnovnim vrijednostima svake održive demokratije – naglasila je Lagerlof.

Pročitajte još

Također je napomenula da je sistemska prevencija bilo kojeg oblika nasilja i napada protiv demokratski izabranih političarki imperativ.

Lagerlof je navela da su neslaganja i suprotni stavovi sastavni dio skoro svake političke debate, međutim, dozvoliti da situacija eskalira u uznemiravanja i napade je neprihvatljivo.

– Švedska bi željela vidjeti veći broj aktivnih žena na političkoj sceni Bosne i Hercegovine jer one predstavljaju potrebe i perspektive pola populacije, čine političku sliku raznovrsnojom i inkuzivnijom a budućnost zemlje održivijom. Međutim, da bismo to postigli, prvo moramo obezbjediti da su sigurne dok se bave ovim poslom – zaključila je Lagerlof, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.