Sarajevo

"Sve se mijenja osim učionice": Reforma obrazovanja u KS neophodna

Šta se reformiše novim Prijedlogom zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo?

djeca u školi
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Da li nam je obrazovni sistem zapušten i kako ga reformisati? Šta kaže zakon, a kakva nam je praksa? Gosti Novog dana su bili Namir Ibrahimović, predstavnik Centra za obrazovne inicijative Step by Step, Admir Šuvalić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture i Senad Alić predsjednik Zajednice srednjih škola Kantona Sarajevo.

Senad Alić je na početku razgovora govorio o reformi obrazovanja koja je neophodna. Istaknuo je da i uposlenici u obrazovnom sistemu, i da hoće i da neće, moraju biti abdejtovani na sve tokove i svjetske.

“Ima jedna šala – sve se mijenja osim učionice. A ništa više nije poput te učionice. Roditeljski stilovi se mijenjaju. Prije 28 godina je bilo memorijsko učenje. Sad je stvar naći olakšicu i pitanje samo gdje će je naći i da je asporbuju i razumiju. Prije je bio frontalni rad, profesor priča, učenik sluša i zapisuje. Danas imate interaktivne metode rada”, kaže Alić.

Pročitajte još

Šuvalić je govoreći o prijedlogu Zakona o odgoju i obrazovanju, kazao da su radili na nacrtu tog prijedloga zakona, ali nisu nikad dobili zašto se uvodi, koji su pokazatelji, da li imaju analizu zašto treba biti stručno obrazovanje do kraja spreme.

“Kaže se, kad završi osnovnu školu mora upisati srednju i mora završiti do kraja obrazovanja. Ali se ostavlja obaveza da to moraju uraditi do 22 godine, što nama ostavlja problem za sindikat, samo u malim slučajevima, upravo u devijantnom ponašanju učenika. Nama nikad nije rečeno da se učenici sa ulice moraju ubaciti u sistem, kao da ćemo ih mi resocijalizirati. Ja vjerujem da je razlog da stanovnici KS budu najobrazovaniji, da ne ostanu na osnovnoj školi”, govori Šuvalić.

Ibrahimović je komentarišući zakon o srednjom obrazovanju istaknuo da srednja škola treba biti obavezna i to je dobro rješenje.

“Ono što nije uredu, da prije nego se donijela ta stavka, nije se razgovaralo sa profesoricama i profesorima u srednjim školama u kojim se trebalo precizno objasniti, zašto se to radi, koju će pomoć imati profesori“, rekao je Ibrahimović.

Prokomentarisao je i da je Kanton Sarajevo već osam godina u kurikularnoj reformi, te da je to potpuno pogrešan naziv.