Magazin

Svako alkoholno piće ne izaziva jak mamurluk, evo koja pića prave najveće probleme

Hronično ispijanje alkohola čak i u malim količinama može biti štetno, pokazuju studije, ali mnogima je teško zamisliti druženja bez čašice bez obzira i na mamurluk koji nastupa dan kasnije.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

I dok čarobnog leka za bolove, osjećaj mučnine, tuge i nervoze još uvek nema, stručnjaci tvrde da neka pića izazivaju jači mamurluk od drugih.

Pića s puno šećera ne dovode nužno do jačeg mamurluka. Pivo, džin i votka izazivaju lakši mamurluk nego viski i brendi. Svaki alkohol izaziva dehidraciju, pa tako svaki izaziva i mamurluk, no njegova jačina zavisi o nusproduktima fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo, kao i raznim dodacima. Oni daju boju i ukus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje.

Stoga, ako već pijete alkohol, dobro je znati da „najčišća“ pića izazivaju najblaži mamurluk.

Pročitajte još

Posljednjih godina naučnici češće proučavaju delovanje mezcala, alkoholnog pića od agave koji je sve popularniji na svetskoj barskoj sceni. To jako meksičko piće postoji duže od tekile, a pravi se od agave i ima specifičnu aromu po dimu.

Jedna od vrsta mezcala je i tekila od plave agave. No mezcal i tekila razlikuju se po načinu proizvodnje.

Mezcal ne sme da sadrži nikakve aditive – jedini je sastojak agava, zbog čega ga stručnjaci stavljaju u sam vrh najmanje štetnih pića. Naravno, pod uslovom da se pije umjereno i bez ikakvih dodataka, piše Punkufer.