Svijet

Sud poništio Muskov 'nedokučiv' paket odštete od 56 milijardi dolara

Sud u američkoj saveznoj državi Delaware u utorak je donio odluku da je paket odštete izvršnog direktora Tesle Elona Muska u iznosu od 56 milijardi dolara prevelik, stajući na stranu dioničara koji je tvrdio da je poduzetnik preplaćen.

FOTO: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
FOTO: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Sud u Delaware Chancery Courtu presudio je da tužitelj, dioničar Tesle po imenu Richard Tornetta, ima “pravo na poništenje”, odobrivši poništenje Muskovog ogromnog ugovora o kompenzaciji iz 2018. u vrijednosti od čak 55,8 milijardi dolara, prenosi AFP.

Sutkinja Kathaleen McCormick dodala je da se strane sada moraju “savjetovati”, a zatim podnijeti zajedničko pismo “u kojem će navesti sva pitanja, uključujući naknade, koja se trebaju riješiti kako bi se ovaj predmet završio”.

Cijena dionice proizvođača električnih vozila pala je više od tri posto u trgovanju nakon objave presude na 200 stranica.

U poruci objavljenoj na platformi X nedugo nakon što je odluka objavljena, Elon Musk poručio je da nikada ne treba osnivati svoju kompaniju u državi Delaware.

Muskov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Neizmjerno smo zahvalni na temeljitoj i iznimno dobro obrazloženoj odluci suda u vraćanju apsurdno prevelikog paketa plate za Muska – rekao je Greg Varallo, koji je zastupao dioničare, u izjavi za AFP.

On je kazao da će naporan rad i odluka suda ići direktno u korist Teslinih investitora, koji će vidjeti kako će nestati razvodnjavanje zbog ovog golemog paketa plata.