Svijet

Sud EU-a odbio žalbu Brisela na presudu o porezu od Amazona

Najviši sud EU-a odbio je u četvrtak žalbu Brisela na presudu kojom se blokira njegov pokušaj prisiljavanja Luksemburga da od Amazona povrati 25 miliona eura zaostalih poreza.

FOTO: AMAZON
FOTO: AMAZON

Presuda, posljednja riječ u slučaju, bila je udarac ne samo Evropskoj komisiji nego i povjerenici EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

– Sud pravde potvrđuje da Komisija nije utvrdila da je porezna odluka koju je Luksemburg dao Amazonu bila državna podrška koja je bila nekompatibilna s unutrašnjim tržištem – stoji u saopćenju suda, navodi France 24.

– U svojoj presudi izrečenoj danas, Sud pravde odbija žalbu koju je podnijela Komisija – dodaje se.Amazon je pozdravio presudu, ali su je osudili aktivisti.

Vestager se ove sedmice vratila na mjesto povjerenice nakon neuspješne kandidature za kreditora EU-a, Europske investicijske banke (EIB). Na to mjesto imenovana je španska ministrica privrede Nadia Calvino.

Upravo je Vestager 2017. optužila Luksemburg za davanje poreznih povlastica internetskom maloprodajnom divu koje su predstavljale nezakonitu državnu potporu.

Slučaj se temeljio na uvjerenju da je porezni dogovor između Luksemburga i Amazona iz 2003. predstavljao nezakonitu “državnu podršku”, dajući kompaniji nepravednu prednost u odnosu na konkurente.

Međutim u maju 2021, Opći sud EU-a utvrdio je da Luksemburg nije dao “nikakvu selektivnu prednost” kompaniji.

Komisija se zatim u julu 2021. žalila najvišem pravnom tijelu Evropske unije.

Glasnogovornik Amazona pozdravio je sudsku presudu “koja potvrđuje da je Amazon slijedio sve primjenjive zakone i nije dobio nikakav poseban tretman”.

Prihvati notifikacije