Politika

Stoltenberg se sastao s Krišto, slijedi i susret sa Schmidtom (FOTO)

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u ponedjeljak ujutro u Zgradi institucija BiH u Sarajevu, dočekala je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

FOTO: AA
FOTO: AA

Stoltenberg je sinoć stigao u Sarajevo u okviru četverodnevne balkansku turneje tokom koje će posjetiti BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju od 19. do 22 novembra, javlja Anadolu.

Nakon sastanka ,delegacija Savjeta ministara BiH i NATO-a predviđeno je da se Krišto i Stoltenberg obrate medijima.

Iz NATO-a je najavljeno da će se generalni sekretar sastati i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, kao i da je predviđen obilazak NATO štaba u Sarajevu gdje će Stoltenberg održati sastanak s rukovodstvom.

Nakon toga putuje na Kosovo gdje će se sastati s predsjednicom Vjosom Osmani-Sandriu i premijerom Albinom Kurtijem. Kako je saopćeno iz NATO-a, Stoltenberg će na Kosovu posjetiti NATO-ov KFOR kamp Nothing Hill i sastati se s komandantom general-majorom Ozkanom Ulutasom i obratiti se vojnicima. Predviđen je i sastanak s vođom NATO savjetodavnog tima.

FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA

Generalni sekretar NATO-a će sutra boraviti u Beogradu gdje je planiran susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. On će razgovarati i sa srbijanskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO-ovih projekata “Nauka za mir i sigurnost”.

Istog dana otputovat će u Skoplje gdje će imati susrete s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dmitrom Kovačevskim, kao i predsjednikom makedonske Skupštine Talatom Xhaferijem i obratiti se zastupnicima.

Stoltenberg će u srijedu, 22. novembra, učestvovati na sastanku s liderima zemalja regije koje su članice NATO saveza, na koji su pozvani premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić i premijer Slovenije Robert Golob.

Prihvati notifikacije