Politika

Stevandić upozorava na "antisrpski džihad"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić predstavio je rezultate zvanične posjete Austriji, ali i najavio predstojeću posjetu Rusiji.

FOTO: SINIŠA PASALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PASALIĆ/RINGIER

Stevandić u Rusku Federaciju ide na poziv predsjednika Savjeta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko.

Posjeta je od ranije planirana, a biće realizovana od 21. do 23. februara. U Rusiju ide sa delegacijom od tri narodna poslanika, SDS, SNSD, NPS.

“Nisam smatrao da je to nešto spektakularno. Press sam sazvao radi eventualnih podmetanja… To je naša redovna aktivnost, na osnovu ranije potpisanih sporazuma. Posjeta nema nikakav veze sa Ukrajinom i sukobom, niti sa odnosom NATO-a i Rusije”, kaže Stevandić.

Ističe da BiH ima duplo manju cijenu gasa od Evrope, te da je to benefit srpsko-ruskih odnosa.

“Neistina je da mi iz RS vodimo prorusku politiku.Mi vodimo prosrpsku politiku. Ni prorusku, ni antirusku, ni britansku, Evropsku što je usaglašeno u Bosni i Hercegovini. Ne želimo učestvovati u antiruskoj kampanji, u tome da palimo ruske knjige, mi se držimo neutralnosti koja je u NSRS izglasana 2017. godine. I Turska se drži neutralne politike, a članica je NATO pakta, ne vidim zašto ovi u Federaciji to ne vide”, dodao je Stevandić.

Upitan da komentariše stav Josepa Borrella, šefa evropske diplomatije koji se nakon sastanka sa članovima Predsjedništva zahvalio BiH na uvođenju sankcija Rusiji, kaže da razumije da je BiH specifična zemlja:

“Srbin nikad nije digao ruku za sankcije, to su naše specifičnosti…”, prokomentarisao je.

Komentarisao je i stavove reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u vezi s podrškom koju je pružio imamu Amiru ef. Mahiću.

Svim evropskim diplomatama s kojim se susreće, kaže govorio je o miješanju vjere i politike. Dodaje da su se stranci zahvalili na informacijama i “vidjeće šta će”. Ističe da to nije stav prema Bošnjacima, već “stav prema stvaranju političkog islama”:

“Islam se politizuje i postaje dio ‘antisrpskog džihada’. Kavazović rekao imamima da nastave da to rade. Ako ne reaguju institutucije, mi smo u problemu. Ne znam je li to samo radi SDA i DF koji su izgubili izbore…”, naveo je Stevandić, prenosi N1.

Inače, dok delegacija NSRS odlazi u Rusiju, u Bosnu i Hercegovinu dolaze diplomate iz Brisela.

Delegacija Evropskog parlamenta, koju čine članovi Pododbora za bezbjednost i odbranu (SEDE), planira krajem februara da posjeti BiH u kontekstu geopolitičkih turbulencija izazvanih ratom Rusije protiv Ukrajine.

Kako je najavljeno iz Evropskog parlamenta, poslanici će u BiH boraviti od 20. do 23. februara, a planiraju da posjete bazu EUFOR misije Althea i NATO u Butmiru, kao i objekte Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u bazi Rajlovac.

Takođe, planirani su i sastanci s liderima BiH, uključujući članove Predsjedništva i Savjeta ministara, istaknute parlamentarce i predstavnike međunarodne zajednice, kao i s predstavnicima think-tank zajednice.

“Ova delegacija prvenstveno ima za cilj da procijeni vojnu operaciju EUFOR Althea i bezbjednosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, u kontekstu geopolitičkih turbulencija uzrokovanih ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine”, navodi se u saopštenju iz Evropskog parlamenta.

Prihvati notifikacije