Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!
Ukusan, brz za pripremu i podsjeća na klasičnu lijenu pitu – uživajte u ovom slasnom desertu od jabuka koji se jednostavno priprema i mami svojim domaćim šarmom.
Sastojci:
– 1 šolja (od 3 dl) brašna
– 1 šolja šećera
– 1 šolja griza
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer
– 200 g putera (nikako margarina)
– 1 kg oljušćenih jabuka
– po želji, možete dodati i cimet
Priprema:
1. Sve sastojke spojite i lijepo pomješajte. Jabuke narendajte i dodajte vanilin šećer, a možete dodati i cimet ako ste ljubitelj.
2. Pripremite okrugli kalup sa štipaljkom, obložite ga pek-papirom, na dno stavite suhe sastojke, pa 1/2 količine narendanih jabuka, pa suhe sastojke, zatim drugu polovinu narendanih jabuka, i na kraju odozgo suhe sastojke. Preko svega toga narendati cio puter.
3. Kolač peći na 180 stepeni 30-40 minuta.
Prijatno!