Magazin

Starinski kolač sa jabukama: Pravi se u trenu

Starinski kolač sa jabukama – pravi se u trenu, mnogo je bolji nego lijena pita, a 1 sastojak je tajna savršenog ukusa!

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!

Ukusan, brz za pripremu i podsjeća na klasičnu lijenu pitu – uživajte u ovom slasnom desertu od jabuka koji se jednostavno priprema i mami svojim domaćim šarmom.

Sastojci:

– 1 šolja (od 3 dl) brašna

– 1 šolja šećera

– 1 šolja griza

– 1 prašak za pecivo

– 1 vanilin šećer

– 200 g putera (nikako margarina)

– 1 kg oljušćenih jabuka

– po želji, možete dodati i cimet

Priprema:

1. Sve sastojke spojite i lijepo pomješajte. Jabuke narendajte i dodajte vanilin šećer, a možete dodati i cimet ako ste ljubitelj.

2. Pripremite okrugli kalup sa štipaljkom, obložite ga pek-papirom, na dno stavite suhe sastojke, pa 1/2 količine narendanih jabuka, pa suhe sastojke, zatim drugu polovinu narendanih jabuka, i na kraju odozgo suhe sastojke. Preko svega toga narendati cio puter.

3. Kolač peći na 180 stepeni 30-40 minuta.

Prijatno!