Magazin

PRIJEDLOG ZA IFTAR Stari bosanski recept: Jeste li probali Merdžimek čorbu?

Prijedlog za iftar je merdžimek čorba, koja je neizostavna za vrijeme ramazana.

FOTO: BODIEKO.SI
FOTO: BODIEKO.SI

Priprema je jednostavna.

Sastojci:

1 glavica crvenog luka

Pročitajte još

1 kašika paradajz-pirea

1 čaša crvene leće

1 krompir srednje veličine

1 kašika maslaca ili ulja

1 bokal vode

malo nane

Postupak pripreme:

Sitno isjeckan luk propržiti na maslacu/ulju. Kad dobije zlatnožutu boju, dodati paradajz-pire i promiješati.

Zatim dodati i prethodno narendan krompir, te crvenu leću i sve promiješati. Vodu, nanu i so, po želji, dodati i kuhati oko 40 minuta. Nakon kuhanja čorbu izblendati, servirati i poslužiti toplu.