Politika

Šta su prioriteti novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

Očekivanja od novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine su, ako je suditi prema izjavama ministara, velika.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Prvenstveno misle na podršku parlamentarne većine i saradnika, što znači manje blokada, a više rada. Ministri, okvirno, znaju prioritete i smjer u kojem će ići. Za sada, svi su stava da fotelje i reorganizacija ministarstava nisu ključni, već zajednički evropski put Bosne i Hercegovine.

Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na početku godine donosi optimistične najave kada je u pitanju funkcionisanje izvršne vlasti. Nakon perioda blokada, čuli smo od predsjedavajuće Vijeća, najvažnije opredjeljenje novog saziva je reformski put BiH.

“Taj status koji smo dobili moramo opravdati, moramo nužno krenuti u reforme kako bi napravili iskorak na putu koji je bitan za Bosnu i Hercegovinu, kako bi BiH postala sigurna stabilna, politčki i ekonomski jaka”, najavila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Ministarstva su podijeljena i stara lica, po svemu sudeći, njegovat će i stare politike. Tako, dva kadra SNSD-a gledaćemo na čelu ministarstva finansija i trezora, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Izjave njihovog stranačkog šefa Milorada Dodika daju do znanja da većih promjena u politici SNSD-a neće biti. Tako interesi Republike Srpske, tvrdi, ostaju isti, naručito oni ekonomski. Jasan je Dodik – od kapitalnih projekata ne odustaje.

“Mi ćemo se vraćati tim temama, stavljati ih na dnevni red naših razgovora sa partnerima u Federaciji i dovest ćemo se u poziciju da, prije svega, deblokiramo ili da pokušamo deblokirati razne projekte koji su u zastoju, samo iz nekog ‘pasjaluka’ koji možemo da vidimo u Sarajevu. Dakle, Buk Bijela, aerodrom, imovina, gasovod – to je sve neprikosnoveno pitanje Republike Srpske”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

U jednu od najvažnijih fotelja sjest će Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Ovo ministarstvo nadležno je, između ostalog, za zaštitu međunarodnih granica, ali i sprečavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih djela terorizma, trgovine drogom i ljudima. Nešić će, tvrdi, i djelovati u tom pravcu.

“Na Komisiji za izbor i imenovanje pitali su me kako ću po pitanju korisnika Skaj i Anom aplikacije. Svi oni koji su koristili navedne aplikacije moraju biti procesuirani i nema zaštićenih, bez obzira na kojoj se funkciji ili poziciji nalaze”, tvrdi Nešić.

Oni koji prvi put obnašaju ove funkcije, u fotelje sjedaju sa vizijama. Ambiciozno ili ne, ciljevi su visoki. Borba za evropsku Bosnu i Hercegovinu i promptno djelovanje na polju vanjske politike. Od smirivanja tenzija do popravljanja odnosa sa komšijama.

“Ne mogu reći nikako šta je prioritetnije ili ta organizacija samog Ministarstva ili promptno djelovanje na polju diplomatije i vanjske politike Bosne i Hercegovine, nekoliko ozbiljnih obaveza unutar BiH, onda nekoliko van BiH, sastanci sa članovima Predsjedništva, obavezno, kao jedna od prvih aktivnosti”, mišljenja je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

“Da napokon počnemo finansirati ono što je potrebno u infastrukturi Bosne i Hercegovine, ne samo koridor Vc – željeznički koridori, digitalizacija, elektronska identifikacija, sve ono što je nagomilano u resoru koji sam preuzeo, a što će uveliko pomoći i firmama i građanima da osjete da, u stvari, radimo za njih, a ne da se samo bavimo sobom”, najavio je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto.

Ranije je Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, rekao da će nastojati poboljšati status pripadnika Oružanih snaga BiH, te graditi put ka NATO-u. Plan ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića, kako je naveo, jeste da pomogne ljudima u čitavoj BiH koji su se vratili na svoja ognjišta, prenosi BHRT.

Prihvati notifikacije