Magazin

Šta su Aprium i Pluot? Kakav im je okus?

Neobično voće je sve popularnije, a svoje mjesto u ovoj grupi pronašla su dva hibrida.

FOTO: DEPOSITPHOTOS/JIANGTU
FOTO: DEPOSITPHOTOS/JIANGTU

Aprium je hibrid kajsije i šljive čiji genetski materijal čini 75 posto kajsije i 25 posto šljive. Botanički se identifikuje kao Prunus armeniaca x Prunus salicina.

Pluot je sličniji šljivama i njegov genetski materijal sadrži više karakteristika tog voća.

Plijeni okusom

Plodovi Apriuma svojim izgledom podsjećaju na kajsiju, a okus je mješavina obje roditeljske linije. Pored toga ima notu okusa maline, narandže, blago kiselkastu. Težina im je od 50 do 80 g i prečnik do 6 cm. Pokožica je glatka sa slojem slabih dlačica, svijetlo narandžasta, na dijelovima rumena, a boja voćnog mesa je najčešće narandžasta, može biti i crvena. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina A i C, vlakana, proteina, minerala, posebno kalcija, željeza. Dozrijeva od kasnog proljeća i početkom ljeta, a može da se koristi u svježem stanju i za pripremu slatke zimnice.

Stablo može biti visoko od 2 do 5 metara. Odgovara im osunčana lokacija zaštićena od udara vjetra. Ne podnose stagnaciju vode i treba im dobro drenirano zemljište. Od devedesetih godina prošlog vijeka stvoreno je mnogo sorti koje dozrijevaju u različito vrijeme: Flavorella, Bella Sweet i Honey Gold. Prema načinu oprašivanja mogu biti samooplodne i stranooplodne.

Slatki Pluot 

Hibrid Pluot ima manje plodove jajastog oblika i promjera od 2 do maksimalno 7 cm. Pokožica ploda je tanka, sjajna, glatka. Različiti varijeteti mogu biti različito obojeni, jednobojni ili prošarani. Boja mesa varira pa tako može biti bijela , žuta, crvena, ružičasta (naslovna fotografija, op.ur.), narandžasta.

Odlikuju se aromom meda, slađi su u odnosu na šljive ili kajsiju, manji je sadržaj kiselina. Vrijeme dozrijevanja je od kasnog proljeća do kasnog ljeta, piše Agroklub.

Prihvati notifikacije