BiH

Šta je Željana Zovko rekla o saslušanju Christiana Schmidta u Bruxellesu

Tokom saslušanja u Bruxellesu, visoki predstavnik Christian Schmidt podijelio je informacije s Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

FOTO: EVROPSKI PARLAMENT
FOTO: EVROPSKI PARLAMENT

Schmidt je nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, odbio dati bilo kakvu izjavu ili komentar.

Njegov dolazak u Europski parlament, nekoliko puta odgađan, bio je najavljen još u oktobru prošle godine kada ga je grupa zastupnika optužila da je bio pristran u korist Hrvata jer je na dan izbora nakon zatvaranja birališta nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka.

Pročitajte još

Zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) je gostovala u programu BHRT-a, kazavši kako je prisustvovala sastanku sa Schmidtom, ali da ne smije komentirati sastanak niti davati o tome izjave.

“Imamo 701 zastupnika u Evropskom parlamentu, imate skupinu od nekoliko parlamentaraca koji imaju svoje neko viđenje kako bi Bosna i Hercegovina trebala izgledati i oni su pislai pisma u tom smislu. Ja ko podpredsjednica vanjskopolitičkog odbora i kao podpredsjednica delegacije za odnose sa BiH i Kosovom smatram isto da je dobro da se održalo ovo saslušanje i razmjena mišljenja sa gospodinom Schmidtom u tome o situaciji u BiH i kako dalje nakon ovih izbora i nakon dobijanja kandidatskog statusa BiH, a i usaglašavanju u budućnosti zabog vanjskopolitičkih pozicija BiH sa EU…”, kazala je Zovko između ostalog.

Prihvati notifikacije