Magazin

Šta je zapravo retrogradni Mars i zašto ga se ljudi toliko boje?

Astrologija, drevna praksa proučavanja kretanja planeta i njihovog utjecaja na život na Zemlji, često privlači pažnju i izaziva razne emocije.

FOTO: TWITTER/ESA SCIENCE
FOTO: TWITTER/ESA SCIENCE

Jedan od fenomena koji često izaziva posebnu pažnju i ponekad strah u astrološkom svijetu je retrogradni Mars.

Ovih dana možemo čuti dosta priče o ‘‘retrogradnom marsu‘‘ i izvještavano je da će kraj 2023. godine donijeti naročito dug retrogradni mars koji će traje od 30. oktobra sve do 12. januara 2024. godine. Da bismo razumjeli ovaj pojam istražiti ćemo šta znači kada Mars ide retrogradno u astrologiji.

Šta je retrogradni Mars?

U astrologiji, kada planeta ide retrogradno, to znači da, iz perspektive Zemlje, djeluje kao da se kreće unazad. Ovaj prividni obrt ne odražava stvarno fizičko kretanje planete, već je posljedica odnosa orbitalnih brzina planeta i Zemlje. Mars, planet energije, akcije i strasti, prolazi kroz retrogradni period otprilike svakih 26 mjeseci i to traje nekoliko sedmica.

Šta se vjeruje za retrogradni Mars?

Neki astrolozi sugerišu da retrogradni Mars može povećati intenzitet emocija i izazvati konflikte. Ovo se pripisuje Marsu kao planeti borbe i akcije. Vjeruje se da je vrijeme retrogradnog Marsa loše za pokretanje novih projekata ili započinjanje važnih akcija. Preporučuje se oprez u donošenju odluka, kako bi se izbjegli nesporazumi ili neželjeni rezultati.

ostoje uvjerenja da retrogradni Mars može doprinijeti povećanju stresa i napetosti u međuljudskim odnosima. Savjetuje se oprez u komunikaciji kako bi se izbegli sukobi.

Iako mnogi astrolozi pridaju poseban značaj retrogradnom Marsu, važno je imati otvorenu perspektivu i sagledati širu sliku. Astrologija, i pored dugogodišnje tradicije, nije naučno potvrđena disciplina, i njene interpretacije zavise od individualnih uvjerenja i iskustava.

Retrogradni Mars ne mora nužno donijeti negativne posljedice. Umesto da ga se plašimo, može se posmatrati kao vrijeme za refleksiju, preispitivanje ličnih ciljeva i prilika za unutrašnji rast.

U zaključku, retrogradni Mars, iako može izazvati određene reakcije, treba posmatrati s razumijevanjem i otvorenošću. Raznolikost astroloških tumačenja pruža prostor za lično istraživanje i donošenje zaključaka koji odražavaju individualna uvjerenja. Važno je pridavati pažnju svojim ojsećajima i djelovati u skladu sa sopstvenim vrijednostima i ciljevima, nezavisno od astroloških predviđanja.