Politika

Šta je uhapšeni ministar Lučić napisao u ostavci?

Uhapšeni ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miloš Lučić, ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiju, napisao je 10. decembra, te zamolio Vijeće ministara da je prihvati.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U ostavci, koja je u posjedu Srpskainfo, Lučić podsjeća da je 6. decembra od strane Tužilaštva BiH „lišen slobode“.

“Istovremeno, Tužilaštvo BiH je generisalo medijsku kampanju kojom je grubo prekršeno moje osnovno pravo na presumpciju nevinosti”, navodi Lučić.

Kako tvrdi, kampanja je dostigla vrhunac saopštenjem Tužilaštva BiH od 9. decembra povodom odluke Suda da mu odredi mjere zabrane, u kojem je Tužilaštvo odluku Suda okarakterisalo kao odluku koja je „suprotna strateškim opredjeljenjima institucija u borbi protiv korupcije“, navodeći da „posebnu težinu ima činjenica da je odluka donesena na Međunarodni dan borbe protiv korupcije te u vrijeme kada se očekuje da BiH dobije status kandidata“.

“Tužilaštvo je svojim saopštenjem već unaprijed stvorilo percepciju kod javnosti da se radi „predmetu visoke korupcije“ , što će dalje dovesti do nepovjerenja prema meni kao ministru, ali i prema instituciji Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica koja u okviru svojih nadležnosti osigurava provedbu međunarodnih konvencija i drugih dokumenata iz oblasti ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i njihovu promociju i zaštitu. Molim Savjet ministara da prihvati ponuđenu ostavku”, napisao je Lučić, uz pokoju grešku u kucanju teksta.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

U članu 14 Zakona o Savjetu ministara BiH piše da ministri i zamjenici ministra mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja, a podnose je predsjedavajućem.

“Ako ministar ili zamjenik ministra podnese ostavku ili ako je trajno spriječen da vrši svoju dužnost, predsjedavajući Savjeta ministara imenuje njegovog nasljednika najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja njegove ostavke i/ili od dana kada je ustanovljeno da je ministar ili zamjenik ministra trajno spriječen da vrši svoju dužnost. Nasljednik ministra ili zamjenika ministra preuzima dužnost nakon što ga potvdi Predstavnički dom u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovog zakona”, piše u zakonu.

Takođe, zamjenik ministra privremeno obavlja dužnosti ministra tokom perioda između: dana kada ministar podnese ostavku i dana kada nasljednik navedenog ministra preuzme dužnost u skladu sa postupkom predviđenim ovim zakonom; ili dana kada se ustanovi da je ministar trajno spriječen da vrši svoju dužnost i dana kada nasljednik navedenog ministra prezume dužnost u skladu sa postupkom predviđenim ovim zakonom.

Zamjenik ministra Lučića je Dževad Mahmutović iz SDA.

Prihvati notifikacije