Svijet

ISPUNIO OBEĆANJE Gantz podnio ostavku zbog izostanka plana za Gazu, šta će ovo značiti za Netanjahua?

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnio je ostavku zbog nedostatka poslijeratnog plana za Gazu.

FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Benny Gantz je rekao da je napuštanje njegove funkcije bila “kompleksna i bolna odluka”, ali da Netanyahu “spriječava stvarnu pobjedu” nad Hamasom. On je tokom konferencije za novinare rekao da odlazi “teška srca, ali s punim samopouzdanjem”.

Pročitajte još

Objavljujući svoju ostavku Gantz je također pozvao premijera da odredi datum izbora jer on čini “potpunu pobjedu nemogućom”. Također je rekao da vlada mora staviti povratak talaca koje je zarobio Hamas “iznad političkog opstanka”.

Benjamin Netanyahu odgovorio je na Gantzovu ostavku, rekavši da “ovo nije vrijeme da se napusti front”. Ostavka Bennyja Gantza se očekivala jer je prošlog mjeseca Netanyahuu dao rok do 8. juna da predstavi jasan plan za rat u Gazi, prenosi N1.

Odlazak Gantzove centrističke stranke ne predstavlja neposrednu prijetnju vladajućoj koaliciji Netanyahua, koja kontroliše 64 od 120 mjesta u parlamentu, ali bi ipak mogla imati ozbiljan uticaj. Sa odlaskom Gantza, Netanyahu gubi podršku centrističkog bloka koji je pomogao da se proširi podrška vladi u Izraelu i inostranstvu, u vrijeme sve većeg diplomatskog i domaćeg pritiska osam mjeseci od početka rata u Gazi.

Ostavka Bennyja Gantza, ministra ratnog kabineta će dovesti do toga da će Netanyahu morati više da se oslanja na političku podršku ultranacionalističkih stranaka, čiji su lideri naljutili Washington čak i prije rata i koji su od tada pozivali na povratak potpunoj izraelskoj okupaciji Gaze.