Region

"Srbija je počela da plaća previsoku cijenu zbog suzdržanosti prema sankcijama Rusiji"

Američki ambasador u Beogradu Christopher Hill kazao je danas da SAD shvataju da Srbija ima svoje historijsko iskustvo sa sankcijama, ali je počela da plaća previsoku cijenu za svoju uzdržanost po pitanju sankcija Rusiji.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Hill je, odgovarajući na pitanja novinara koliko je realno da EU uvede Srbiji sankcije ukoliko Srbija ne prihvati novi evropski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja, kazao da nije u poziciji da govori o tim eventualnim sankcijama, ali da je EU ozbiljna po pitanju sankcija Rusiji u kojima svi učestvuju iako im ne pada lako.

– Sankcije koje je EU uvela Rusiji uvedene su da bi se zaustavila užasna i ilegalna agresija na susjeda – Ukrajinu – rekao je Hill novinarima prije početka konferencije “Borba protiv zarobljavanja države u jugoistočnoj Evropi”.

Dodaje da, što se tiče SAD i EU, evropski prijedlog je pravi put kojim se treba kretati kako bi se riješio problem koji nas sve opterećuje više od 20 godina.

– Zato treba ozbiljno razmotriti ovaj prijedlog i razmisliti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi – govori Hill.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mu se čini da je Beograd spremniji da prihvati evropski prijedlog od Prištine i Albina Kurtija, Hill ističe da su Evropljani uložili velike napore da približe dvije strane i u tom smislu podsjeća da su u dva navrata i u Beogradu i u Prištini boravili savjetnici za nacionalnu sigurnost.

– Svi se trude da pronađu rješenje kako bismo u regionu opet vidjeli uspostavljanje mira i pozitivne situacije.

SAD 100 posto podržavaju prijedlog EU, naravno, to je proces i ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno to će trajati.

Što se tiče Kurtija, sa njim smo imali mnoge sastanke, ali ne bih njegove stavove govorio umjesto njega – dodao je američki ambasador.

Prihvati notifikacije