Politika

"Sporazum HDZ-a i Osmorke sadrži sve na čemu hrvatske stranke insistiraju više od desetljeća"

Dokument koji su predstavnici HDZ-a potpisali s predstavnicima "Osmorke" ne sadrži sporne elemente.

FOTO: HNS BIH
FOTO: HNS BIH

Najvažnije su među usuglašenim stavkama one koje se odnose na punu jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana, hitno uklanjanje svih oblika diskriminacije svakoga stanovnika BiH, te provođenje ograničenih ustavnih reformi, usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, rekao je politički analitičar iz Mostara Milan Sitarski, inače blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću.   

Sitarski pojašnjava da su to zahtjevi na kojima hrvatske stranke insistiraju već više od desetljeća, dok je ovo prvi put da ostale potpisnice sporazuma eksplicitno preuzimaju obaveze u tom smislu. 

“S obzirom na to da izmjene Ustava podrazumijevaju širu većinu od one nužne za formiranje vlasti, u slučaju da stranke potpisnice ovog sporazuma njegove spomenute odredbe uobliče u konkretne prijedloge ustavnih izmjena, na kušnji će biti stranke koje neće obnašati vlast na državnoj razini u ovome mandatu, konkretno SDA, DF i oporbene stranke iz RS-a, koji su vrlo često proglašavale svoje oponente krivcima za blokadu države, pa će se u tom slučaju vidjeti njihova mogućna sklonost prema blokadama koje provode same”, rekao je Sitarski. 

Mostarski portal piše da je 21. novembra u prostorijama SDP-a BiH održan sastanak lidera stranaka koji čine bošnjački politički blok nazvan “Osmorka” na kojem je prihvaćen Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat. Ovaj sporazum će s predstavnicima HDZ-a BiH biti potpisan u petak u Parlamentu BiH. 

Sporazum se dijeli na tri cjeline koje obuhvaćaju euroatlantske integracije, političku stabilnost i vladavinu prava te socijalnu pravdu i ekonomiju. 

Sporazumom je, između ostaloga, predviđena izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, reforma sigurnosno-obavještajnog sistema kao i reforma RTV sistema koja će uvažiti ustavnu strukturu BiH. 

Prihvati notifikacije