Politika

HNS žestoko kritikovao SDA: “Izvor nestabilnosti”

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS), oglasio se saopćenjem o imenovanju izalasnika u Dom naroda Paralmenta FBiH. U saopćenju navode kako "u potpunosti odbacuju manipulativne izjave Stranke demokratske akcije (SDA) povodom ovog imenovanja".

FOTO: FENA
FOTO: FENA

“SDA već više od dvije decenije promoviše puzajuće ukidanje temeljnih ustavnih načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda na štetu Hrvata u Federaciji i BiH. SDA-ovo pozivanje na legitimno predstavljanje je licemjerno i gnjusno. HNS podsjeća da su izaslanike u Dom naroda Federacije BiH okupljene oko koalicije ‘osmorke’ i SDA izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati. S druge strane, Hrvatima u BiH pripadnici drugih naroda već decenijama biraju predstavnike, čime se krši Daytonski sporazum. Najeklatantniji primjer je izbor po četvrti put nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH s kojim SDA godinama tijesno sarađuje”, navodi HNS.

Ističu kako “SDA šest godina sistematski bojkotuje dogovor s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“.

“SDA godinama potpisuje sporazume kojih se kasnije ne pridržava. Pred očima cijeloga svijeta bojkotuje je provedbu Mostarskoga sporazuma od 2020. o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda. Štaviše, SDA je sustavno lobirala protiv implementacije odluke Ustavnoga suda u predmetu „Ljubić“. Vodeći akter ukidanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, u više je navrata javno istaknuo kako s hrvatskim liderima i međunarodnom zajednicom nije pregovarao u dobroj vjeri, nego se „vrtio u krug i našao načina da vrijeme prođe“. Time nisu oštećeni samo konstitutivni narodi, već i drugi građani koji više od jedno desetljeće čekaju na implementaciju presuda Evropskoga suda za ljudska prava. Sistematskim odbacivanjem legitimnog predstavljanja SDA se odlučila ponašati kao izvor nestabilnosti između Bošnjaka i Hrvata”, navode iz HNS-a.

Poručuju kako je “saradnja HNS-a BiH sa SDA na državnoj i entitetskoj razini između ostaloga nemoguća sve dok je na njenom čelu vodstvo koje promoviše politike suprotne od onih Evropske unije, uključujući sve tješnju vanjskopolitičku saradnju s režimom u Iranu i drugim neevropskim akterima koji sistematski krše ljudska prava i promovišu nestabilnost”.

Prihvati notifikacije