Magazin

Spoj tradicije i inovacije: Baklava s kokosom

Baklava je nezaobilazna poslastica sa dugom tradicijom, a osim originalnog recepta postoje još brojne različite varijante.

FOTO: AZRA MAGAZIN
FOTO: AZRA MAGAZIN

Danas donosimo recept za baklavu sa kokosom koja će vas zasigurno oduševiti.

Pročitajte još

Sastojci

500 g tankih kora za baklavu4 jaja100 g kokosovog brašna1 jogurt od 2,5 dl (čašu jogurta koristite dalje za mjerenje)1 čaša šećera1 čaša ulja1 vanilin šećer1 prašak za pecivo

Priprema

Na dnu namašćene tepsije veličine 24×28 cm stavite jednu koru, a ostale kore oblikujte u harmoniku. Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i postupno miješajući mikserom dodajte ostale sastojke. Velikom kašikom premažite kore oblikovane u harmoniku. Pecite baklavu 25 minuta na 180° C. Pečenu baklavu izrežite na kocke.

Sastojci za preliv/agdu

1 čaša vode1 čaša šećerasok jednog limuna

Priprema preliva

Šećer stavite kuhati s vodom i limunom, a kada tekućina zakipi kuhajte još 5 minuta.

Vrućim prelivom prelijte topli kolač i poslužite hladno.