Svijet

Španija se priprema za šumske požare, a uzgajivači se bore s birokratijom

Širom Evrope farmeri su zakrčili ceste, palili gume i bacali gnojivo u znak protesta protiv niza pritisaka koji prijete njihovom načinu života. U pokrajini Asturija u Španiji, vlasti se pripremaju za još gore, požare.

FOTO: EPA-EFE/ANDREU ESTEBAN
FOTO: EPA-EFE/ANDREU ESTEBAN

Prošlog proljeća, u tamošnjim požarima bez presedana, gotovo 300 šumskih požara zahvatilo je autoceste, prisilivši na evakuaciju stotine stanovnika i dosegnuvši rub glavnog grada regije Ovieda. Vlasti su za mnoge požare okrivile poljoprivrednike.

Desetljećima stare pritužbe zbog uplitanja vlade u tradicionalne poljoprivredne metode kombiniraju se s klimatskim promjenama i stvaraju uvjete za vatru, kažu vlasti.

Pročitajte još

Regionalna vlada, tužitelji i ekološke skupine kažu da su neki stočari namjerno podmetnuli prošlogodišnje požare kako bi oslobodili jeftine pašnjake – požari koji su izmakli kontroli zbog iznimno toplih i suhih uvjeta.

Poljoprivrednici to demantiraju. Četiri neimenovane osobe uhapšene su, a 31 je pod istragom zbog navodne paleži, rekla je policija.

Alejandro Calvo, voditelj odjela za prevenciju i gašenje požara Asturije, rekao je Reutersu da je regija povećala budžet za sprečavanje i gašenje šumskih požara za gotovo 20 posto, na 70 milijuna eura (75,7 milijuna dolara), te je angažirala više vatrogasaca i šumara da uspostave sistem nadzora puna 24 sata.

U korijenu problema, kažu vlasti, nalazi se prastara praksa farmera da namjerno spaljuju šikare, javlja Reuters.