Svijet

Španija: Nastavak abnormalno visokih temperatura, plaže krcate

Španska meteorološka agencija javila je da će se nedavno nenormalno visoke temperature za ovo doba godine nastaviti u brojnim dijelovima Španije u petak i tokom vikenda.

FOTO: EPA-EFE/KAI FORSTERLING
FOTO: EPA-EFE/KAI FORSTERLING
Ilustracija

Vrućina je dovela do skoro ljetnog osjećaja u brojnim obalnim područjima dok ljudi idu na plaže da se sunčaju, a neki se i kupaju.

Državna meteorološka agencija AEMET saopćila je da su visoke temperature koje pogađaju južnu Evropu uzrokovane anticiklonom koji nosi vruću zračnu masu s juga. Navodi se da je nedostatak oblačnosti također doveo do povećanja temperatura.

Samo prošle sedmice, Španiju i druge dijelove Evrope pogodilo je jako hladno vrijeme i kišne oluje, koje su pratile niske temperature i sniježne padavine u brojnim dijelovima Španije.

Ove su sedmice brojni gradovi dostigli najviše temperature za ovo doba godine u više od 20 godina,rekao je portparol AEMET Marcelino Nuñez.

U četvrtak je unutrašnji istočni grad Chelva zabilježio temperaturu od 29,6 stepeni Celzijusa, rekao je on.

Minimalne i maksimalne temperature su u prosjeku od pet do 10 stepeni Celzijusa iznad normalnih, navodi agencija.

Lijepo vrijeme dovelo je do nakrcanih plaža, od jugozapadnog Cadiza do sjeveroistočne Barcelone, prizora koji se obično povezuju s ljetnim mjesecima.

– Ono što je jasno je da klimatske procjene, dugoročne klimatske projekcije, iz proteklih 20 godina, govore da će se te pojave sve više dešavati, a mi to vidimo malo po malo – rekao je Nuñez, prenosi AP.