Svijet

Španija i Irska apeluju na Evropsku komisiju: Preispitajte šta Izrael radi u Gazi!

Premijeri Španije i Irske zatražili su u srijedu od Evropske komisije da hitno preispita da li Izrael poštuje svoje obaveze vezane za poštovanje ljudskih prava u Gazi.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Najmanje 1.200 Izraelaca je ubijeno, a oko 250 su uzeti kao taoci u napadu Hamasovih boraca na južni Izrael 7. oktobra, što je navelo Izrael da uzvrati. Najmanje 28.576 Palestinaca otada je ubijeno u izraelskim napadima, saopćilo je u srijedu ministarstvo zdravstva u Gazi.

Palestinci koji su blokirani u svom posljednjem utočištu u Gazi izrazili su u srijedu sve veća strahovanja da će Izrael uskoro pokrenuti planirani napad na južni grad Rafah nakon što su pregovori u Kairu o primirju bezuspješno završeni.

Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Izraelu i Gazi. Proširena izraelska vojna operacija u oblasti Rafah predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju s kojom se međunarodna zajednica mora hitno suočiti – naveli su premijeri u zajedničkom pismu objavljenom na web stranici španske vlade.

Pročitajte još

Također podsjećamo na užas 7. oktobra i pozivamo na oslobađanje svih talaca i hitan prekid vatre koji može olakšati pristup hitno potrebnim humanitarnim zalihama – dodaju oni.

Evropska komisija potvrdila je prijem pisma. Pozivamo sve strane kada je Izrael u pitanju da poštuju međunarodno pravo i napominjemo da mora postojati poštovanje, mora postojati odgovornost za kršenja međunarodnog prava – izjavio je portparol EU.

Prije dvije sedmice, irski premijer Leo Varadkar kazao je da je u razgovorima s drugim šefovima vlada EU o reviziji Sporazuma o pridruživanju EU-Izrael na osnovu toga da Izrael možda krši klauzulu o ljudskim pravima iz sporazuma.

Sporazum star 23 godine postavlja okvir za slobodnu trgovinu robom, uslugama i kapitalom, zasnovan na “poštovanju ljudskih prava i demokratskih principa”.

Do sada su samo Španija i Irska javno izrazile podršku za reviziju.

Varadkar je rekao da nekoliko država EU također razgovara o mogućem zajedničkom priznanju palestinske države.

Irska je dugo vremena zagovornik palestinskih prava, a ministri su više puta govorili da vlada razmatra priznanje palestinske države.

Španija je također više puta zagovarala priznavanje palestinske države, prenosi Reuters.