BiH

Sofović: Memiševići nisu napadnuti zato što su Bošnjaci i povratnici

Muamer Sofović, odbornik u Skupštini opštine Višegrad, kazao je kako stravičan napad na Fadila i Ajšu Memišević nije nacionalno motivisan nego se radio o "napadu iz koristoljublja".

FOTO: FACEBOOK/MUAMER SOFOVIĆ
FOTO: FACEBOOK/MUAMER SOFOVIĆ

On je kritikovao pojedine političare koji su kao “turisti došli u Višegrad”, da bi se slikali, i svojim izjavama dizali međunacionalnu tenziju u gradu u kojem, kako je istakao, “nema nikakvih problema u odnosima između Bošnjaka i Srba”. Sofović je za N1 dodao i kako mu smeta što se u medijima “konstantno potencira” kako je ovo napad na povratnike, te je poručio da “treba dati vremena” istražnim organima kako bi rasvjetlili ovaj slučaj.

Jesu li građani, posebno povratnici, u strahu zbog onoga što se desilo porodici Memišević? Je li taj strah pojačan nakon što je osumnjičeni za ovo nedjelo pušten na slobodu?

Taj nemili događaj iznenadio je sve stanovnike opštine Višegrad, bez obzira jesu li Bošnjaci ili Srbi. Možda da je više iznenadilo njegovo puštanje. Ja bih želio da se ovaj slučaj spusti na institucionalni nivo, kako je danas djelovao ministar Sevlid Hurtić, i da se pomogne istražnim organima, a ne da se ide na politiziranje i dizanje međunacionalnih tenzija. Ovdje se ne radi o međunacionalnom napadu nego se radi o napadu iz koristoljublja.

Kako komentarišete to što je osumnjičeni pušten uprkos činjenici da je pao na poligrafu? Je li bilo i drugih načina da se rasvjetli ovo krivično djelo?

MUP i ostali policijski organi su izašli na teren, uzeli su sve utiske. Ne znam koliko vremene treba za analizu. Nađen je šaržer od pištolja na kojem su otisci itd. Treba dati vremena istražnim organima.

Koliko je na ovo zlodjelo uticala neprimjerena retorika pojedinih političara, kao što neki insinuiraju posljednih dana?

Političari to koriste, ali bih još jednom pohvalio ministra Hurtića koji je prvi i jedini institucionalno djelovao. Ostali (političari) su dolazili u Višegrad kao turisti. Po mom ličnom shvatanju i mišljenju imali su jedan neprimjeren pristup, ulazili su obuveni, kao i napadač, u svetom mjesecu ramazanu. I slikali se i te fotke objavljivali po društvenim mrežama. Ja se ne slažem s tim. Mi u Višegradu nemamo nikakvih problema u odnosima između Bošnjaka i Srba.

Kako su reagovale komšije Memiševića? Koliko je stanovnika u Omeragićima i okolini?

To je jedno staro naselje. Tu je nekad živjelo veći broj stanovnika, a poslije rata su se tu jedino stalno nastanili Fadil i Ajša Memišević.

Koliko će sve ovo negativno uticati na druge povratnike? Hoće li ih pokolebati u želji da ostanu na vlastitom pragu?

Može pokolebati ako će političari konstantno izlaziti i potencirati da se to desilo povratnicima, da se desilo Bošnjacima. Ovdje se desio napad na porodicu Memišević, koji jesu Bošnjaci. Imam problem sa tom retorikom “povratnik”. To meni djeluje kao nešto negativno. To nisu povratnici – to su Bošnjaci muslimani, Višegrađani. Ne razumijem zašto se Bošnjaci u entitetu Republika Srpska nazivaju povratnicima? Ajša i Fadil na Ilidži se ne nazivaju povratnicima, a u Višegradu jesu. Osjećam kao Bošnjak uvredu kad me neko nazove povratnikom i došlom. Nisam nikakav povratnik, ja sam Bošnjak islamske vjeroispovijesti. Mi Bošnjaci osjećamo diskriminaciju kada nas neko naziva povratnicima.