Ekonomija

SNABDIJEVANJE ENERGENTIMA: Kriza pobijeđena, tržište stabilno

Ratni sukobi u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji od strane Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država poremetilo je značajne tokove snabdijevanja naftnim derivatima i ostalim energentima prostor Evrope.

FOTO: OPTIMA GRUPA
FOTO: OPTIMA GRUPA

Milovan Bajić, direktor a.d. „Krajinapetrol“ Banjaluka, ocjenjuje da se već duže vrijeme nalazimo u nekim novim okolnostima, vanrednoj situaciji koja više nije vanredna već je postala novi način življenja.

– Mi smo se navikli i na probleme u snabdijevanju i razloge zbog kojih je to došlo. Energetski i finansijski tokovi regiona su nezaustavljivi, a mi u BiH i RS se, nažalost, nalazimo u situaciji da smo skoro u potpunosti zavisni kada je u pitanju nabavka naftnih derivata, jer nemamo proizvodnju sirove nafte i prerađivačke kapacitete u funkciji. Tako da zavismo od globalnih tokova i one se održavaju na sve zemlje, a kod nas je to izraženije. Naši glavni pravci snabdijevanja su preko Srbije i Hrvatske. Ne usuđujem se prognozirati kako će se dalje odvijati situacija, koja će u svakom slučaju zavisiti od svjetskih dešavanja – navodi Bajić.

Propisivanje marži

On podsjeća da je u RS-u već duže vrijeme na snazi propisana marža na maloprodajne i veleprodajne cijene naftnih derivata.

– Sama činjenica da se propisuju marže u situaciji slobodnog formiranja cijena govori da je došlo do poremećaja ili da je vanredna situacija ili da se prave greške. Mislim da je imalo smisla propisivanje marži u određenom momentu. Sada je vrijeme da govorimo o novim okolnostima. Vanredna situacija može da traje nekoliko mjeseci, a ne ovoliko dugo. Ovo je novi način življenja, novi način snabdijevanja i novi način formiranja cijena – poručuje Bajić.

Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor Optima grupe, kaže kako je prebrođena jako ozbiljna kriza.

– Siguran smo da nećemo ostati bez energenata. Ipak, i dalje smo u nekoj vrsti krize, jer su energenti na cjenovnom nivou koji je iznad prosjeka koji je bio prije svih ovih dešavanja, te je i dalje neko opterećenje za privredu – napominje Ivanković.

Izvukli pouke

Pozitivna stvar je, kako ističe, da se to stabilizuje, da su trendovi pozitivni i da postoji nada da će se to završiti u pravom smjeru.

– Iz svega ovoga smo izvukli i pouke. Što veći portfolio budemo imali, što se više diversifikujemo, što više različitih energenata budemo koristili, to će nam privreda biti stabilnija i sigurnija, a projekcije razvoja ćemo moći da radimo po 10-15 godina unaprijed. Zajedničkim snagama možemo da doprinesemo da nikad više ne ponavljamo da li će zima bit hladna ili topla i da od toga zavisi da li ćemo imati naftu, struju, dizel ili nećemo. Dakle, iz svih ovih pouka idemo naprijed – naglašava Ivanković.

Optima grupa učestvovala je na Samitu energetike „SET Trebinje 2023“, a upravo je komercijalni direktor ove kompanije Aleksandar Ivanković bio jedan od panelista na temu „Regionalni pristup snabdijevanja energentima /gas, nafta, ugalj s osvrtom na proces dekarbonizacije u regionu”.

DOMAĆI INTERES

Komercijalni direktor Optima grupe, Aleksandar Ivanković, ističe da se u BiH poštuju evropske direktive, ali da postoji veliko ali.

– Moramo da radimo tako da gledamo vlastite interese i da mijenjamo energetski balans na način koji je najpovoljniji za BiH. Do 2030. godine treba da se orijentišemo na ekološki prihvatljiv, ali i jeftin energent koji će nam dati mogućnost da izgradimo privredu – dodaje on.

Najprihvatljiviji energent, kako kaže, po ocjeni stručnjaka je gas i prepoznat je od strane EU iako je fosilno gorivo i svrstava se u grupu obnovljivih izvora.

– Paralelno s tim bi trebalo da investiramo u razvoj infrastrukture za proizvodnju solarne energije, vjetroenergije, odnosno da balansiramo – kaže Ivanković.

A. E.