Jet set

Slobodan Bobo Misaljević osnivač "Indexa"ogorčen zbog serije koncerata: Nunu, Đorđa i mene ne zovu na privatne partije Fadila Redžića

Koncertima u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju i Beogradu od 23. do 28. oktobra biće obilježena 60. godišnjica osnivanja jedne od najpoznatijih sarajevskih i jugoslovenskih pop-rok grupa „Indexi“.

FOTO: SLOBODAN BOBO MISALJEVIĆ
FOTO: SLOBODAN BOBO MISALJEVIĆ

Osim instrumentalista, Fadila Redžića, Pece Petelja, Nene Jurina, Miroslava Šaranovića, Vlade Pravdića, Murisa Varajića i Ivana Kukića, nastupaju brojni interpretatori Vlado Topić, Hari Mata Hari, Branko Đurić Đuro, Zoran Predin, Neno Belan, Bojana Stamenov, Dejan Cukić, Dino Jelušić, Nermin Puškar, Amel Ćurić, Tamara Todeska, Sara Vojičić, Aida Mušanović-Arsić, Saša Dragaš …

FOTO:
FOTO:

Producent je Tomislav Kašljević iz Zagreba, koji već godinama organaizuje koncerte u čast grupe „Indexi“.

Povodom ovih koncerata javio nam se Slobodan Bobo Misaljević, koji je svirao solo-gitaru 1960. godine i zajedno sa Ismetom Nunom Arnauatalićem (ritam-gitara), Đorđem Uzelcem (klavijature), Šefkom Akšamlijom (bas-gitara) i Nedimom Nedom Hadžihasanovićem (bubnjevi) osnovao legendarne „Indexe“, jedan od najboljih jugoslovenskih rok-pop sastava.

Ovaj instrumentalni sastav bio je aktivan sve do 2001. godine kada je pjevač Davorin Popović preminuo u junu iste godine.

FOTO: INDEXI S POČETKA KARIJERE
FOTO: INDEXI S POČETKA KARIJERE

-Ovo se ponavlja godinama. Od nas petorice muzičara, koji smo osnovali grupu još uvijek su, pored mene, živi Ismet Nuno Arnautović i Đorđe Uzelac. Do danas niko se nije sjetio ni udostojio da nas pozove da budemo gosti. Zaboravljeni smo, iako nama najviše pripadaju zasluge što su „Indexi“ osnovani. Ovi koncerti su privatna tezga Fadila Redžića (bas-gitara), koji je u „Indeye“ došao tri godine nakon osnivanja, kada sam ja otišao. Đorđe i Šefko su u grupi bili, kao i ja, tri godine, samo je Nedim ostao sa nama godinu dana, kada ga je zamenio Đorđe Kisić. Ismet Arnautalić je u grupi najduže bio, svirao je sedam godina do 1969. Fadil Hadžić ima dosta zasluga za afirmaciju „Indexa“ jer je u grupi bio više od trideset godina, samo je Davorin Popović Pimpek imao duži staž, trideset i sedam godina (bio u grupi od 1964. do 2001. g.). Ali velike „zasluge“ što nismo pozvani, kao osnivači grupe, sigurno pripadaju njemu. Arnautalić, Uzelac i ja na koncerima vjerujem bili bismo atrakcija. Prije šezdeset godina smo osnovali grupu, malo li je? Mogli bismo da nastupimo kao gosti, kao i ostali, kaže Misaljević.

Dodaje da danas živi na relaciji Beograd – Beč, još uvijek je aktivan, a u glavnom austrijskom gradu nastupa po klubovima.

FOTO:
FOTO:

-Zaista sam razočaran i bijesan jer nas trojica, Arnautalić, ja i Uzelac zaslužujemo više pažnje i poštovanja. Jer je sve od nas počelo. Čuo sam se i sa Sinišom Škaricom, nekadašnjim direktorom „Jugotona“ sa čijom su izdavačkom kućom „Indexi“ često sarađivali. I on je razočaran organizatorom što nas nije pozvao da se pojavimo na nekom koncertu – priča ogorčeno Slobodan Bobo Misaljević, čovjek koji je bio prije šezdeset godina u prvoj postavi legendarnih sarajevskih „Indexa“.

Tekst: Zoran Jakšić; Fotografije: Privatna arhiva