Kultura

Slavni operni bariton bogate karijere sa svojom ekipom u Sarajevu, razlog je sjajan

U Narodnom pozorištu Sarajevo u toku je snimanje emisije “KulTOUR mit Holender” — gospodina Ioana Holendera.

FOTO: NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO
FOTO: NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO
Ioan Holender i Ivica Šarić

Ioan Holender je slavni operni bariton bogate karijere, te generalni direktor s najdužim mandatom Bečke državne opere u historiji te kuće. Trenutno je poznat kao stručnjak za visoku kulturu.

U Narodnom pozorištu Sarajevo boravi dva dana kako bi zabilježiti kadrove za reportažu za emisiju “KulTOUR mit Holender” koju uređuje i vodi za austrijsku televizijsku kuću ServusTV.

Holender je, izmeđuostalog, razgovarao sa umjetničkim direktorom Opere Leonardom Šarićem, te je gledao opernu predstavu “Tosca” u novoj produkciji NPS.

Danas, 30. novembra sa početkom u 19.30 sati, Holender će pratiti baletnu predstavu “Panta Rhei”, nakon čega će za svoju emisiju razgovarati sa umjetničkim direktorom Baleta Evgenyem Gaponkom.U emisiji “KulTOUR mit Holender” tako su se našli kulturni portreti opernih kuća kao što su Metropolitan Opera New York, Teatro alla Scala Milano, London Royal Opera House…

Ioan Holender je i umjetnički savjetnik Metropolitan opere u New Yorku, umjetnički savjetnik i direktor kastinga međunarodnog proljetnog festivala u Tokiju – Tokyo Opera Nomori, a bio je i umjetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala i muzičkog takmičenja George Enescu u Bukureštu.