Kultura

Na sreću, kultura ne trpi: Uprkos krizi puna pozorišta i kina

Nakon kolektivne brige vezano za pandemiju Corona virusa i tokom perioda inflacije i luđačkog divljanja cijena, zanimalo nas je kakva je situacija u sarajevskim kinima i pozorištima.

FOTO: CANVA
FOTO: CANVA

Pitali smo da li primjetno smanjena posjeta pozorištima i kinima i kako to utječe na sam rad tih institucija. Iz iskustva nam je poznato da u slučajevima ekonomske krize, prvo stradaju najslabiji elementi društva, a da li je to u našem slučaju kultura? Za naš portal na ovo pitanje odgovorili su iz Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i iz sarajevskog kina Cinestar.

– Bilo da je riječ o dramskoj, baletnoj ili opernoj predstavi, u Narodnom pozorištu se uvijek traži karta više. Sretni smo i zadovoljni jer su naši gosti svih starosnih grupa, od publike iz osnovnih škola do onih treće životne dobi – poručili su za naš portal iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Zanimalo nas je da li je zbog trenutne situacije s inflacijom NPS bilo prinuđeno prilagoditi cijene karata tržištu.

– Cijene ulaznica u Narodnom pozorištu Sarajevo ostale su nepromijenje. Pri tome, za kolektivne posjete za odrasle smo obezbijedili popuste u iznosu od 20%, a za obrazovne ustanove, osnovne i srednje škole 50%. Cijene karata su i dalje pristupačne za sve posjetitelje i ljubitelje pozorišta.

Pitali smo i šta je to što publika najviše voli i koje predstave, bile one baletne, dramske ili operne, su najposjećenije.

Najvažnije za posjećenost pozorišta je imati kvalitetne i raznovrsne programe odnosno predstave, a Narodno pozorište Sarajevo u tekućoj umjetničkoj sezoni svojim posjetiteljima nudi raznovrstan program iz mjeseca u mjesec. Time se vraćamo na odgovor na prvo pitanje – u Narodnom pozorištu se uvijek traži karta više.

Ohrabrujuće je čuti da građani, uprkos ekonomskoj krizi, idalje uživaju u svemu što nudi NPS, a da li je slična ili ista situacija i u kinu, evo šta smo saznali.

Oktobar mjesec nam je najjači ove godine, program je izvrstan i publika je željna kina očito. Obzirom na prethodne godine primarno (nedostatak sadržaja i razne mjere koje su ograničavale rad), situacija se konačno stabilizira – kazali su za Bosnainfo iz kina CineStar.

Kada su u pitanju najtraženiji filmovi, evo šta publika najviše želi pogledati.

Najtraženiji su holywoodski blockbusteri, domaći naslovi i animacije (Thor: Love and Thunder; Top Gun: Maverick; Black Adam; Black Panther Wakanda forever, Praznik rada DC League of Super-Pets, Black Adam, Around the World in 80 Days, Minions….).

Zanimalo nas je i ko je najčešća publika u kinima.

-Naša publika je vrlo raznovrsna, u kino djeca kreću prvi put od 3-4 godine, ali dovode ih starije generacije roditelji, bake i djedovi, znači cijela obitelj nam je publika. Također jako brojna publika su nam teensi i parovi – otkrivaju iz CineStara.

Kada se prisjetimo prošlogodišnje pomame za filmom “Toma”, koji je oborio sve rekorde, pitali smo da li možemo i ove godine izabrati takav jedan film

-Nema takvog naslova ove godine pojedinačno, izvrstan rezultat je diversificiran na više naslova – kazali su za naš portal iz jednog od najpopularnijih kina na Balkanu.

Prihvati notifikacije