Region

Skandal u MUP-u Hrvatske: Objavljene prepiske policajaca koji su učestvovali nehumanom odnosu prema migrantima

Šezdeset screenshotova, odnosno snimki zaslona koje sadrže komunikaciju između pripadnika hrvatske policije stiglo je u novembru prošle godine na adresu nizozemskog neprofitnog istraživačkog portala Lighthouse Reports. Naziv WhatsApp grupe je ''OA Koridor II- Zapad'', a u njoj se nalaze kontakti 33 niže i više rangirana policijska službenika, dvije glasnogovornice Ministarstva unutrašnjih poslova i zamjenika glavnog direktora policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/LIGHTHOUSE REPORTS
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/LIGHTHOUSE REPORTS

Posebnu pažnju privlači poruka u kojoj se informira o oko 80 migranata koji su zatečeni kod mjesta Strizojevo, zaseok Skrbini, nedaleko Velike Gorice, koji su, kako piše u poruci pod nadzorom mobilne granične policije, antiterorističke jedinice Lučko, operativne grupe Zagreb i policijskih službenika Velika Gorica te se traži pet “marica” za njihov transport i odvraćanje, piše Dnevnik.hr.

Poruka s privremenog broja

“Dobio sam poruku s nepoznatog broja preko platforme Signala, poslao mi je screenshotove ove WhatsApp grupe. Poruka je bila jasna, da je ovo privremeni broj, a nakon toga će ga izbrisati i isključiti se sa Signala”, prepričava Klaas Van Dijken, direktor Lighthouse Reportsa, koji je našoj javnosti postao poznat prije godinu i pol kada su objavili snimke maskiranih muškaraca koji batinaju ljude tjerajući ih preko granice.

U porukama koje su dio WhatsApp chata se dijele lični podaci, fotografije, lokacije, nacionalnost i informacije o postupanju prema ukupno 1337 osoba, kao i snimke videozaslona policijske sigurnosne kamere te podaci o kretanjima novinara s njihovim ličnim podacima i fotografijama.

Vrh policije znao za hapšenja?

Iz sadržaja chatova, odnosno razmijenjenih poruka nameće se zaključak da je vrh hrvatske policije, ali i službenici MUP-a, bio detaljno obaviješten o hapšenjima u “Akciji Koridor” – ali očito ne službenim kanalima gdje se poruke pohranjuju i kasnije mogu poslužiti kao dokaz, nego neformalnim WhatsApp porukama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u odgovoru na drugi po redu upit konzorcija reporterki i reportera NoveTV, Lighthouse Reportsa, austrijskog ORF-a, magazina Novosti, Der Spiegelea i Telegrama koji rade na ovom istraživanju u srijedu su poslali odgovor da ne rade ništa ilegalno, da WhatApp grupe nisu zabranjene, i da, dapače, sumnjaju u istinitost i autentičnost poruka o kojima ih se pita, a zatim kažu da te WhatsApp grupe ne postoje već tri godine.

Prva fotografija iz grupe koja je objavljena odnosi se na 16. august 2019. godine, a koja prikazuje migrante kako leže na zemlji te se navodi kako je prilikom prelaska granice identifikovano 85 stranih državljana iz Pakistana.

Na nekim fotografijama, migranti su fotografirani bez obuće.

“Očito, vidljivo je bar na te dvije fotografije, bio je to način postupanja kakvog je policija znala koristiti”, navodi hrvatski list Telegram.

Među 33 osobe koje se navode u grupi nalaze se i načelnik uprave policije Zoran Ničeno, tadašnji voditelj Odjela za graničnu kontrolu u Sektoru za granicu Tomislav Baštek, voditeljica Službe za odnose s javnošću Jelena Bikić, ali i brojni drugi zvaničnici.

Prema izvještaju nizozemskog medija, objavljeno je 60 fotografija iz WA grupe koju su koristili policajci kako bi objavljivali osjetljive informacije o migrantima.

“To je bilo izvan bilo kakvog službenog sredstva komunikacije i daleko od uobičajenih sistema za praćenje. U nekim slučajevima dijeljene su uznemirujuće fotografije pojedinaca koji su bili prisiljeni ležati licem okrenuti prema zemlji te su bili prisiljeni da skinu cipele, dok su naoružani hrvatski oficiri stoje iznad njih”, piše nizozemski medij.

Stručnjaci i policijski izvori koji su govorili za ove istraživačke medije, naglasili su kako je dijeljenje takvih informacija na WhatsApp grupama protivzakonito.

“Rekli su da je velika vjerovatnoća da je grupa korištena za razmjenu informacija izvan službenih kanala komunikacije kako bi se ilegalni napadi na migrante mogli odvijati, a da ne ostaje trag”, navodi se.

Što se tiče ličnih podataka u porukama WhatsApp grupe, glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić slala je policajcima povezanim u skupini poruku koja sadrži podatke o trojici novinara Associated Pressa, navodeći uz njihova imena i prezimena i brojeve pasoša.

U poruci kaže: “Poštovane kolegice i kolege dostavljam informaciju na daljnje korištenje: Služba za odnose s javnošću MUP-a primila je zahtjev agencije Associated Press kojim traže snimanje na granici uz patrolu granične policije. Zahtjev ćemo odbiti pa možemo očekivati da će samoinicijativno snimati”.

Novinari su očito bili itekako zanimljivi policajcima koji su međusobno komunicirali u WhatsApp skupini. U jednoj poruci tako stoji kako je austrijski radijski novinar (koji se spominje kao “osoba” ali punim imenom i prezimenom) “uočen na širem području Cetingrada te je napustio RH preko graničnog prijelaza Maljevac”. Radi se o novinaru Österreichischer Rundfunka (ORF), Berntu Koschuchu koji je također istraživao i ovu priču i koji potvrđuje vrijeme i rutu kretanja upravo onako kako stoji u jednoj od poruka u WhatsApp grupi, piše Telegram.

Prihvati notifikacije