Region

Sjeverna Makedonija: Premijer Kovačevski podnosi ostavku

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski trebao bi u četvrtak podnijeti ostavku kako bi se pokrenula procedura za formiranje tehničke vlade koja bi trebala biti izabrana 28. januara, 100 dana prije parlamentarnih izbora.

FOTO: PREMIJER SJEVERNE MAKEDONIJE
FOTO: PREMIJER SJEVERNE MAKEDONIJE

Tokom dana ostavku bi trebao podnijeti i predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi, koji će, prema dogovoru dvije vodeće stranke vladine koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integracije (DUI), naslijediti čelnika SDSM-a na premijerskom mjestu.

U novoj makedonskoj vladu ministre će imati i najveća oporbena stranka VMRO DPMNE koja je kasno u srijedu predložila svoje kandidate za ministre i dodatne zamjenike ministara.

Xhaferi je najavio da će ostavku na mjesto predsjednika skupštine podnijeti nakon što obavijesti predsjednika države da je vlada podnijela ostavku i ovlasti potpredsjednika skupštine Gorana Misovskog (SDSM) da vodi sjednicu 26. siječnja, na kojoj će biti konstatirana premijerova i njegova ostavka.

Zastupnici u makedonskoj Skupštini trebali bi u petak verificirati ostavke premijera i Vlade, a potom će na dnevnom redu sjednice biti izbor novog predsjednika Skupštine, prenosi MIA.

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji održat će se 8. maja i to zajedno s drugim krugom predsjedničkih izbora, a za dvostruke izbore bit će izdvojeno oko 17 miliona eura, priopćila je potpredsjednica državnog izbornog povjerenstva Sjeverne Makedonije Ditmire Shehu.