Svijet

SIRENE ODJEKUJU Napadnuta Rusija, građani prestravljeni: Je li Moskva sljedeća?

Dva ruska aerodroma u kojima se pripremao veliki napad na Ukrajinu pogođeni su bespilotnim letjelicama.

FOTO: TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: TWITTER/SCREENSHOT

Navode ovo svjetski mediji.

U zračnoj bazi Engels-2, u blizini grada Saratova na jugozapadu Rusije, dron nepoznatog podrijetla srušio se 5. decembra u ranim jutarnjim satima. U eksploziji su oštećena dva bombardera TU-95. Koji su ranije korišteni za udare na ukrajinsku infrastrukturu.

Prošle su sedmice također objavljene satelitske slike koje pokazuju kako se bombarderi u zračnoj bazi Engels pripremaju za novi napad na Ukrajinu. Fotografije pokazuju aerodrom Tu-95 i Tu-160 koji se pune gorivom. I naoružavaju krstarećim projektilima. Vojni analitičari upozoravali su da će napad ‘velikih razmjera‘ na Ukrajinu. I njezine ranjive energetske mreže vjerovatno biti ‘neizbježan‘.

Istog je dana u 6:30 ujutro zabilježena još jedna eksplozija ruskog vojnog aerodroma u blizini grada Rjazanj. Oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve. Nakon eksplozije cisterne s gorivom. Došlo je do požara. TASS javlja kako su ubijene tri osobe i još najmanje pet je povrijeđeno. Ruske novine MK objavile su da je eksplozija spremnika goriva također dovela do oštećenja jednog aviona.

“‘Sve u mojoj kući je odletjelo s polica. Mislio sam da će prozori izletjeti. Užas. Živimo nedaleko od zone polijetanja”, rekao je jedan stanovnik Rjazanj.

Nema razloga za zabrinutost

Kijev nije preuzeo odgovornost za eksplozije. Ali se vjeruje da stoji iza desetaka sličnih napada na baze i skladišta opskrbe na zapadnoj granici Rusije.

Aerodromi Engels-2 i Rjazanj nalaze se izvan dometa kijevskih projektila. Što znači da su oba napada vjerojatno izvedena dronovima.

Nekoliko sati prije eksplozija, ukrajinska kompanija za proizvodnju oružja Ukroboronprom objavila je da je uspješno testirala samoubilački dron s bojevom glavom od 75 kg. Takav dron bio u stanju pogoditi obje lokacije.

Ruska novinska kuća Readovka objavila je da su se obje eksplozije dogodile na aerodromima koje Moskva koristi za napad na ukrajinsku infrastrukturu. U izvještaju Readovke tvrdi se sa “velikom vjerojatnošću” da je dron lansiran s ruskog teritorija.

“Ako je dron došao iz Ukrajine, onda naš neprijatelj već ima tehnologiju s dometom od 1000 kilometara. Što znači da bi Moskva mogla biti napadnuta. Udare odmazde treba deseterostruko nastaviti. Sve dok ruski odgovor ne bude imao ogroman učinak. Takvi će se napadi nastaviti” zaključak je izvještaja Readovke.

Proratni ruski kanali bijesne zbog nedostatka zaštite glavnih ruskih aerodroma. Sve manje povjerenje u vlast imaju i građani.

“Ko može reći koja akademija uči da se aerodromi moraju čuvati tokom rata? Ili je to tajno sveto znanje koje se prenosi samo nekolicini odabranih?”, sarkastično je poručio ruski vojni bloger Vladlen Tatarski.

“Gotovo cijeli grad je čuo eksploziju. Čak i u Saratovu, a vlasti šute kao i obično. Oni očito skrivaju istinu. Ne objavljuju nikakve informacije o toj temi”, rekla je mješanka Saratova Natalia Guljaeva.

Guverner regije Saratov Roman Busargin pak tvrdi da nema razloga za zabrinutost.

“Informacije o snažnoj eksploziji u Engelsu u ranim jutarnjim satima šire se društvenim mrežama i medijima. Želim vas uvjeriti da se nije dogodila nikakva izvanredna situacija u stambenim dijelovima grada. Nema razloga za zabrinutost. Nikakva civilna infrastruktura nije oštećena.”, rekao je Busargin, prenosi Meduza.

Prihvati notifikacije