Svijet

Singapur dostavlja humanitarnu pomoć Gazi iz zraka

Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Jordan, Katar i Sjedinjene Američke Države (SAD) su prošle sedmice organizirali zajedničke akcije ispuštanja pomoći u Pojas Gaze.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Premijer Singapura Lee Hsien Loong objavio je da će se i Singapur uključiti u pružanje humanitarne pomoći Gazi iz zraka uz podršku Kraljevskog jordanskog ratnog zrakoplovstva, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Premijer Lee je naveo da su tanker, strateški transportni avion i avion tipa “C-130 Hercules” poslani u Jordan radi isporuke pomoći Gazi.

Istakao je da će humanitarna pomoć biti pružena uz podršku Kraljevskog jordanskog ratnog vazduhoplovstva, zbog čega se zahvalio kralju Jordana Abdullahu II.

Lee je naglasio da će Singapur poduzeti sve moguće napore da pomogne civilima u Gazi te da međunarodna zajednica treba da radi zajedno na rješavanju teške humanitarne situacije u palestinskoj enklavi.

Naglasio je da između Izraela i Palestine mora biti postignut pravedan, trajan i sveobuhvatan mir.

Premijer Lee je kazao da je jedini način da se to postigne kroz dvodržavno rješenje koje je u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Jordan, Katar i Sjedinjene Američke Države (SAD) su prošle sedmice organizirali zajedničke akcije ispuštanja pomoći u Pojas Gaze.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.490 Palestinaca dok je 73.439 ranjeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.