Ekonomija

SEZONSKI RAD NA MORU SE ISPLATI: Konobar plaćen i do 3.600 KM na otoku, plaća kuhara 5.000 KM

Sezona na Jadranu odavno je počela, ali su poslodavci na mukama jer na vrijeme nisu pronašli radnike.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Portal Jabuka.tv istražio je oglase i ono šta se nudi sezoncima u susjednoj Hrvatskoj gdje tokom ljeta na rad odlazi i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca.

Traže se konobari, radnici za rad na recepciji, pomoćni kuhari, kuhari, pizza majstori.

Uvjeti ni ovog ljeta za sezonske radnike nisu loši, uzimajući u obzir da je kod većine oglasa uključen smještaj i tri obroka.

Kada je riječ o konobarima plaća se većinom kreće od 1.400 eura (oko 2.800 KM) do 1.600 eura ( oko 3.200 KM) plus bakšiš.

Ovisno o lokaciji i radnom vremenu plaća varira, a zbog udaljenosti se za 10-20 posto bolji uvjeti nude na otocima gdje plaća dostiže i 1.800 eura (oko 3.600 KM) mjesečno.

Na većini oglasa su se plaće za pomoćnog kuhara kretale oko 1.500 eura (oko 3.000 KM).

Traže se i kuhari i pizza majstori.

Za ove dvije pozicije nude se najveće plaće, od 1.800 eura (oko 3.600 KM) pa do 2.500 eura (oko 5.000 KM), ovisno o tome šta je sve osigurano radniku na toj poziciji.

U jednom oglasu, u kojem se traži pizza majstora, navedeno je da je neto plaća po mjesecima – za šest mjeseci 2.000 eura (oko 4.000 KM), dok se za juli i august nudi 2.500 eura (oko 5.000 KM). Plaća za septembar također iznosi 2.500 eura (oko 5.000 KM).

Od strane poslodavca osiguran je i plaćen smještaj i režije, plus jedan obrok kada je radnik u smjeni.

Za rad na recepciji nude se plaće od 1.200 eura (oko 2.400 KM), a jedan od oglasa izgleda ovako.

Recepcionar – plaća 1.200 eura (oko 2.400 KM). dočekivanje gostiju ispred hotela, usmjeravanje gostiju prema recepciji ili parkingu, paziti na red, pomoć gostima oko raznih upita, prtljaga i slično, ispraćaj gostiju iz hotela i organizacija glede dolazaka/odlazaka.