Jet set

Severina slavi 51. rođendan: Tokom čitave karijere znala je kako privući pažnju javnosti

Severina danas slavi 51. rođendan. S najbližim prijateljima i suradnicima već je proslavila sinoć u jednom zagrebačkom restoranu, a snimke su osvanule na Instagramu.

FOTO: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
FOTO: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Pjevačica je rođena 21. aprila 1972. godine u Splitu, a njezina estradna karijera počela je krajem osamdesetih. Pjevati je počela kao djevojčica u KUD-u Mozaik, koji je vodila pokojna Lepa Smoje, supruga Miljenka Smoje, koja je u Severini odmah prepoznala buduću zvijezdu.

“Onog momenta kada sam je vidjela na sceni mjuzikla Frano Štrapalo, rekla sam: ova mala je rođena zvijezda”, rekla je Lepa Smoje o Severini jednom prilikom. U tridesetogodišnjoj karijeri Severina je izdala 12 studijskih albuma, a bila je iznimno uspješna i u stvaranju muzike za sebe i kolege s estrade.

Kao glumica pojavila se u četiri filma, a njezine pozorišne uloge u Karolini Riječkoj i Glembajevima bile su medijski skandali jer se dio pozorišne ekipe, kao i dio javnosti, zgrozio nad činjenicom da će Severina igrati glavnu ulogu u predstavi riječkog HNK. Tokom čitave karijere Severina je znala kako privući pažnju javnosti. Mnogi je nazivaju najvećom zvijezdom u hrvatskoj historiji.

“Severina je najmoćnija žena u historiji Hrvatske, ja govorim o Hrvatskoj, zemlji koja postoji od 1991. Ona je najmoćnija žena, najpoznatija, ona se ukazuje, ona se ne pokazuje… Ona je ona. Ona nema prezime. Ona je Severina”, rekla je o Severini Vedrana Rudan jednom prilikom.

Ime je dobila po ocu Severu Vučkoviću, koji je radio kao vozač u Elektrodalmaciji. Bez oca je ostala u mladosti, a s majkom Anom, nekadašnjom konobaricom rodom iz Drniša, vrlo je povezana. “Kad mi je otac umro i kad su mi ljudi slali telegrame, tad sam ih vrtjela po rukama i govorila mami: ‘Sjetio nas se ovaj i onaj.’ Danas znam da je u najtežim trenucima važna psihološka pomoć”, rekla je jednom prilikom, piše Index