Politika

Semir Efendić odlučuje ko će formirati Vladu Tuzlanskog kantona?

Kako će izgledati nova skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu, ko će i po kojoj cijeni "prodati" jednu ili više zastupničkih ruku u kantonalnom parlamentu, zasad je pitanje na koje se odgovori mogu samo naslućivati, piše portal Politički.

FOTO: FACEBOOK / SEMIR EFENDIĆ
FOTO: FACEBOOK / SEMIR EFENDIĆ

Jučer je održana sjednica Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) TK, političke partije koja ima dva zastupnika u budućem sazivu Skupštine TK, na kojoj je, prema nezvaničnim informacijama “formiran tim za pregovore” vezano za ulazak u vlast. 

Navodno, jedan od članova najužeg stranačkog rukovodstva, koji je u zadnjih dvadesetak godina bio član većine političkih partija koje su postojale u BiH, protežira stav da SD podrži “liniju” koju podržava NiP, dok ostali, ipak, čekaju šta će se dogoditi oko ideje o zajedničkom nastupu SD-a i Stranke za BiH.

Šta će odlučiti Stranka za BiH, koja, također, u budućem sazivu Skupštine TK ima dva zastupnika, znat će se nakon očitovanja stranačkog vrha i njihovog predsjednika Semira Efendića koji bi, prema nezvaničnim informacijama, u četvrtak trebao biti u Tuzli. 

U SDP-u, saznaje portal Politički, ozbiljno računaju na četiri zastupničke ruke SD-a i Stranke za BiH koje bi im obezbjedile formiranje skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu, dok u SDA, niko ne komentira informacije da je ova stranka već obezbjedila dovoljan broj zastupničkih ruku za novu skupštinsku većinu, a time i formiranje vlasti u narednom četvorogodišnjem mandatu.. 

U DF-u, pak, kažu da su “potpuno opušteni” i čekaju datum održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, nakon koje će se vidjeti “ko je skim”.  

Prihvati notifikacije