Politika

SBiH neće podržati vladu koja nije prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH

Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) komentarisao je proces formiranja vlasti u entitetu Federacija BiH (FBiH).

FOTO: FACEBOOK SEMIR EFENDIĆ
FOTO: FACEBOOK SEMIR EFENDIĆ

Na početku, podsjeća da Vladu Federacije BiH prema Ustavu imenuje predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dva potpredsjednika, a potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

“Nakaradnim izmjenama Ustava Federacije BiH koje je visoki predstavnik donio u izbornoj noći propisano je da tri člana rukovodstva Federacije BiH odlučuju između sebe koji od njih će obnašati funkciju predsjednika Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom. Rukovodstvo Federacije BiH izabrano je prije sedam dana i ne mogu se dogovoriti čak ni o tome da održe sastanak”, napisao je.

Nadalje, dodaje da i kada Predstavnički dom izabere ko će od njih troje biti predsjednik, a ko potpredsjednici, opet ostaje problem imenovanja Vlade FBiH jer predsjednik vladu može imenovati samo uz saglasnost oba potpredsjednika.

“Krajnje je vrijeme i najbolja prilika da se ovaj nakaradni sistem ukine i promijeni zato što potpuno obesmišljava demokratiju i izbore. Druga opcija je da se potpuno zabetonira i zakuca posljednji ekser u mrtvački kovčeg demokratije u našoj zemlji. Stranka za Bosnu i Hercegovinu učinit će sve da se ovaj put stvari istjeraju na čistac. Ili će vlast u Federaciji BiH birati većina u Predstavničkom domu Parlamenta kojoj je rukovodstvo FBiH dužno dati mandat, ili troglavo/troetničko rukovodstvo Federacije BiH koje može postupati i suprotno uspostavljenoj parlamentarnoj većini”, navodi Efendić.

U tome, podcrtao je, svoju odgovornost ima OHR odnosno visoki predstavnik, ali i sve ostale političke stranke koje sudjeluju u procesu.

“Naša podrška programskoj vladi baziranoj na koalicionom dogovoru stranaka osmorke, kao i naših partnera iz Narodnog evropskog saveza (NES), isključivo je vezana za ustavne propise i ne postoji mogućnost da naši zastupnici glasaju za potvrđivanje vlade koja nije predložena od predsjednika Federacije BiH uz sagladnost oba potpredsjednika kako je propisano Ustavom. Naravno, postoji mogućnost da se taj ustavni propis izmijeni, bilo odlukom Parlamenta, bilo odlukom ili tumačenjem odluke od strane visokog predstavnika, nakon čega smo svakako spremni završiti započeti posao i formirati programsku vladu u skladu sa sporazumom koji su potpisale stranke osmorke”, stoji u njegovom saopćenju.

U zaključku Efendić dodaje kako bi sve drugo bila jednokratna improvizacija u kojoj oni i njihovi koalicioni partneri nisu spremni učestvovati.

Prihvati notifikacije