Svijet

Šef Wagnera: Glupo je reći da se borimo protiv NATO-a, ne vjerujem da su Ukrajinci nacisti

Vođa grupe Wagner Jevgenij Prigožin demantovao je tvrdnje Kremlja da se Rusija bori protiv NATO-a u Ukrajini.

FOTO: TWITTER/ZOKA
FOTO: TWITTER/ZOKA

On se zapitao ima li u Ukrajini zapravo nacista kao što Kremlj stalno tvrdi, stoji u najnovijem izvještaju Instituta za rat (ISW).

Prigožin je izjavio da se Rusija bori “isključivo s Ukrajincima” koji su opremljeni opremom koju je osigurao NATO i nekim “rusofobnim” plaćenicima koji dobrovoljno podržavaju Ukrajinu – ali ne i sam NATO-om.

Također je kazao da su ruski zvaničnici vjerovatno znali da će NATO ponuditi Ukrajini vojnu pomoć, jer je “smiješno misliti da kada je Rusija odlučila provesti ovu takozvanu “specijalnu vojnu operaciju“, nije računala na pomoć NATO-a Ukrajini.”

Prigožin je istakao da nije siguran u ciljeve “denacifikacije” u Ukrajini, jer ne zna postoje li zaista “nacisti” u Ukrajini.

On je izjavio da će Rusija “demilitarizirati” Ukrajinu tek kada sva ukrajinska vojska bude uništena, tvrdeći da su ti napori u toku, ali da nije jasno hoće li biti uspješni.

Prigožin je dodao da Rusija može izbjeći iscrpljujući dugotrajni rat ako sada odluči zadržati osvojene granice. Pozvao je rusku vojsku i medije da prestanu podcjenjivati ukrajinske snage i uključivati se u unutrašnje sukobe.

Odbacio je prijeratne i poslijeratne tvrdnje Kremlja da se Rusija mora odbraniti od prijetnje NATO-a u Ukrajini i potkopao nužnost i vjerovatnost iskazanih maksimalističkih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina za ovu invaziju.

Prihvati notifikacije