Svijet

Šef ukrajinskih obavještajaca priznao ulogu u napadu na Krimski most

Sedam mjeseci nakon eksplozije koja je teško oštetila most kojim je Rusija povezala okupirani poluotok Krim sa svojim teritorijem čelnik ukrajinske obavještajne službe potvrdio je upletenost u taj napad.

FOTO: EPA-EFE/STRINGER
FOTO: EPA-EFE/STRINGER

“Budući da je to logistička prometnica koju je trebalo odsjeći od neprijatelja, morali smo poduzeti odgovarajuće mjere”, rekao je Vasil Maljuk, direktor obavještajne agencije za unutarnju sigurnost SBU-a u intervjuu ukrajinskom novinaru Dmitru Komarovu na YouTubeu.

Pritom Maljuk nije iznio pojedinosti operacije, javlja Hina.

Snimke eksplozije 8. oktobra i posljedičnog požara na mostu obišle su svijet. Napad se dogodio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proslavio 70. rođendan.

Većina promatrača odavno je pretpostavljala da Ukrajina stoji iza tog napada iako ga je Kijev odbio komentirati. Maljuk je u decembru dao naslutiti da bi agencija mogla biti upletena.

Most do Krimskog poluotoka danima je bio zatvoren, a danas je obnovljen i važna je prometnica za opskrbu ruske vojske u njezinoj agresiji na Ukrajinu.

Maljuk je rekao da je Ukrajina djelovala u skladu s “tradicijom ratovanja”. Također je kazao da je na početku ruske agresije prije 15 mjeseci SBU osnovao specijalnu jedinicu za sabotažu na ukrajinskom teritoriju protiv neprijatelja.

Maljuk je rekao da su ruske vlasti nastavile “pseudoistrage” o napadu na most. Više od 20 ruskih građana osumnjičeno je i uhapšeno pod optužbom da je umiješano u taj napad.

“Napadi dronovima u listopadu na ratne brodove u sastavu Ruske crnomorske flote u Sevastopoljskom zaljevu također su dio specijalne operacije koju SBU provodi u sprezi s ukrajinskim oružanim snagama”, rekao je Maljuk.

Prihvati notifikacije