Iako možda tačno pratite uputstva na pakovanju, moguće je da pravite neku od grešaka koje je istaknuo svjetski poznati kuhar Gordon Ramsay, poznat po oštrom jeziku i beskompromisnom stavu.
No, osim što je ukazao na greške, podijelio je i savjete: od količine vode i soli potrebne za kuhanje tjestenine do tehnike miješanja – svaki detalj je bitan, prenosi Jutarnji.hr.
DA BI SE TJESTENINA PRAVILNO SKUHALA, U LONCU TREBA BITI DOVOLJNO VODE
Jedna od najvećih grešaka pri kuhanju tjestenine je količina vode ili, da budemo konkretniji, to što je nema dovoljno. Tjestenini je, naime, potreban prostor za “kretanje” da bi se ravnomjerno kuhala i spriječila ljepljenje. Držite se, stoga, pravila koje kaže 1 litra vode na 100 g tjestenine! I ne manje važno, voda mora proključati prije nego što u nju dodate tjesteninu, jer ako ne vrije, rezultat neće biti savršen!
VODA U KOJOJ SE KUHA TJESTENINA MORA BITI DOBRO ZASOLJENA
Sva voda koja ide na šporet za kuhanje, a nije za kafu, treba biti zasoljena. To se itekako odnosi na tjesteninu. Naime, Gordon Ramsay naglašava da voda za tjesteninu treba biti “slana kao more”, jer je tjestenina upija dok se kuha. Držite se, stoga, njegovog pravila koje kaže da na litru vode stavite 10 g soli. Posolite li tjesteninu tek nakon kuhanja, ona će biti mekana, ljepljiva i gnjecava.
KOD PRIPREME TJESTENINE KLJUČNO JE MIJEŠANJE
Možda to nikad ne biste pomislili, no slavni chef tvrdi kako je miješanje ključno kod pripreme ove namirnice. Kako kaže, vrlo je važno tjesteninu početi miješati odmah kad je ubacimo u kipuću vodu kako bismo spriječili lijepljenje, a time osigurali i ravnomjerno kuhanje svakog komada tjestenine u loncu. Držite se njegovog pravila koje kaže da tjesteninu prvu minutu kuhanja treba stalno miješati, a ostatak kuhanja povremeno, jer ako to ne činite, vrlo vjerovatno ćete dobiti grudu tijesta koje nije jednako kuhano.
NE DODAJTE ULJE U VODU ZA TJESTENINU
U vodu u kojoj se kuha tjestenina mnogi dodaju ulje da se tjestenina ne bi lijepila, no to je, pitate li Ramsaya, ali i bilo kojeg drugog chefa i zaljubljenika u italijansku kuhinju – potpuno nepotrebno i zapravo greška. Ulje, naime, formira glatki sloj na površini tjestenine koji će kasnije biti barijera između umaka i tjestenine, što nikome nije cilj. Želite li da se tjestenina ne zalijepi, samo primijenite prethodne savjete – dovoljno vode, soli i miješanja.
KAKO TJESTENINU SKUHATI “AL DENTE”
Savršena tjestenina nije previše meka! Ramsay preporučuje kuhanje od 1 do 2 minuta kraće od uputstava na pakovanju, a njegov dodatan savjet je da kuhanje tjestenine završite u umaku uz koji ju mislite poslužiti, a koje neće trajati cijelu vječnost. Prilagodite pripremu umaka s kuhanjem tjestenine, kad je tjestenina gotova, ocijedite je (vode ne bacajte!) i dodajte u gotovi vrući umak i maknite s vatre, promiješajte i servirajte. Tako će tjestenina upiti sve ukuse i cijelo jelo će biti sočnije.
OBAVEZNO ISKORISTITE TAJ ČUDESAN TAJNI SASTOJAK
Obožavatelji klasika italijanske kuhinje vjerovatno već pogađaju o čemu pričamo. No, ako vam je tjestenina tek otkriće, tada treba znati kako vam je najmoćnije oružje da ovo jelo izvedete savršeno – upravo voda u kojoj se tjestenina kuhala. Ona je, naime, puna škroba koji trebate iskoristiti da tjesteninu bolje povežete s umakom. Držite se Ramseyjeva pravila i sačuvajte barem 2 dcl vode koju ćete dodati umaku. Tako će vaš umk biti bogatiji, svileniji, gušći i bolje će prijanjati uz tjesteninu.
NEMA ODGĐANJA, TJESTENINA SE SERVIRA ODMAH
Zaista bi bila šteta da usvojite sve korake i izbjegnete sve greške, a onda padnete na ovoj, po mnogima najvećoj. Tjesteninu ne ostavljajte da se hladi u cjediljki, jer će postati gumena i ljepljiva, pa će sav vaš trud do tog koraka pasti u vodu. Stoga tjesteninu ociedite i odmah stavite u umak i poslužite, jer ako se ohladi izgubit će strukturu i neće to više biti jelo kakvo je moglo biti i kakvo ste priželjkivali.
BONUS SAVJET
Jednom kad stavite kuhati tjesteninu u vruću zasoljenu vodu, nikad u lonac ne dodajte još vode! Bez obzira na to koliko topla bila, a teško može biti vruća kao ona u loncu, tako ćete zaustaviti kuhanje i napraviti jednu od najvećih grešaka. Zato uvijek vodite računa o tome da izaberete dovoljno veliki dubok lonac i da ga napunite s dovoljno vode.