Magazin

Sedam najčudnijih građevina na svijetu: Jeste li posjetili neku?

Arhitekti se širomm svijeta trude učiniti upravo svoj nacrt građevine što je moguće neobičnijim i upečatljivijim. Ovi su to, izgleda, i uspjeli.

FOTO: DREAMSTIME
FOTO: DREAMSTIME

1. Basket Building, SAD

Građevina podsjeća na košaricu za kupovinu. Budući da su košare bile najpopularniji artikl, dizajn je preporučio vlasnik firmee Longaberger. S mramornim podovima i luksuznim, izvrsnim namještajem, njegova unutrašnjost jednako je lijepa kao i njen izgled.

Atrij i staklena nadstrešnica na vrhu omogućuju prirodno osvjetljenje, dok ručke imaju komponente koje štite atrij od smrzavanja, piše Housinglover.

FOTO: KENNETH SPONSLER
FOTO: KENNETH SPONSLER

2. House Attack, Austrija

Najveći muzej moderne umjetnosti u Beču, u Austriji, ima neobično dizajniran krov koji djeluje kao da je na zgradu pala stambena kuća. Naopako okrenutu kuću su podignuli na vrhu Austrijskog muzeja Mordener Kunst (MUMOK) za javno izlaganje.

Ovaj neobičan dizajn privlači svu potrebnu pozornost prije nego što vidite umjetnost u interijeru. Čini se da kuća pada s neba i leti prema muzeju.

FOTO: FACEBOOK/KIM JOONG YOUL
FOTO: FACEBOOK/KIM JOONG YOUL

3. Habitat 67, Kanada

Neobični Habitat 67 rezidencija je izgrađena za Svjetsku izložbu u Montrealu 1967. godine. U početku je plan nastao kao sastavni dio teze Moshe Safdieja.

Kompleks se sastoji od oko 350 sličnih prefabriciranih betonskih jedinica koje mogu biti visoke do 12 spratova i različito su organizirane. Safdiejeva ideja bila je dizajnirati novu vrstu urbanog stambenog naselja s jedinicama koje uključuju vrtove, osamu i interijere na više razina.

FOTO: DELPHINE POGGIANTI
FOTO: DELPHINE POGGIANTI

4. Dancing House, Prag

Plešuća kuća, koju su izradili slavni arhitekt Frank Gehry i hrvatsko-češki arhitekt Vlado Milunić, nalazi se uz rijeku Vltavu u historijskoj četvrti Praga. Početni koncept bio je dvodijelna struktura koja predstavlja prijelaz zemlje iz komunističke u parlamentarnu demokratiju.

FOTO: 123RF
FOTO: 123RF

Sistem se sastoji od dva dijela: stakleni toranj koji predstavlja Ginger podupiru zakrivljeni stubovi, a zgrada izgrađena od stijene koristi se kao simbol Freda. Ovaj drugi, kameni dio i dalje se proteže paralelno s rijekom i ističe se sa 99 valovitih prozorskih ploča nepravilnog oblika.

5. Stone House, Portugal

Stone house, Kamena kuća, ili Casa do Penedo kako je poznata na portugalskom, još je jedna čudna evropska građevina. Nalazi se u sjevernom Portugalu, na pola puta između Celorico de Basto i Fafe, a sada je historijska zgrada.

FOTO: DREMSTIME
FOTO: DREMSTIME

Položaj zgrade između ogromnih stijena, koje su joj služile kao temelj, veći dio zidova, pa čak i dio stropa, zaslužan je za naziv. Početkom 1970-ih gradnja je krenula, a za završetak je trebalo oko dvije godine. Izvorno izgrađeno kao mjesto za odmor za vlasnika zgrade, sada je muzej prepun artefakata i slika koje dokumentiraju historiju građevine.

6. Elephant Building, Tajland

Slonovi su motiv koji se ponavlja u tajlandskoj kulturi. Postoji šansa da ćete otkriti njegovu važnost u cijeloj naciji. Bangkok Elephant Building služi kao simbol poštovanja grada prema slonovima.

FOTO: 123RF
FOTO: 123RF

Zgrada Elephant, također poznata kao Chang Building, dovršena je 1997. Tri tornja čine slona, dva mu služe kao noge, a treći kao surla. Tornjevi imaju 32 sprata i sveukupno su visoki 108 metara.

7. Cubic Houses, Nizozemska

Takozvane kubične kuće u Rotterdamu još su jedna intrigantna građevina. Ljudi žive u ovim kreativnim domovima u blizini stanice podzemne željeznice Blaak u Rotterdamu.

FOTO: DREAMSTIME
FOTO: DREAMSTIME

Ako ste u Rotterdamu, posjetite ovo veličanstveno arhitektonsko čudo jer ove rezidencije često privlače zainteresirane posmatrače. Jedan od vlasnika kuće odlučio je na tome zaraditi otvorivši jednu od “kockica” za obilaske turista, piše 24sata.hr.

Prihvati notifikacije