Magazin

Ovakvu dvoranu svijet još nije vidio. Kao da dolazi iz budućnosti

"To je neetička monstruoznost. To je sjajan koncept, ali je na potpuno krivom mjestu" Bit će to kao Sunce na Zemlji - opisuje Billy Cline, stanovnik Las Vegasa. enormnu građevinu u obliku sfere koja će ovog studenog zasvijetlili u njegovom gradu.

FOTO: MSG SPHERE.COM
FOTO: MSG SPHERE.COM

MSG Sphere, taj monumentalni projekt čija je izgradnja koštala 2 milijarde dolara, bit će koncertna dvorana s najmodernijim i do sada neviđenim i neprestanim svjetlosnim efektima.

Konstruirana je poput antičkih kazališta u smislu da će do svakog od njezinih 17 500 posjetitelja doprijeti kvalitetni zvuk bez obzira gdje se gost nalazio. Naravno, to neće biti jedino produkt arhitekture kao kod Grka, nego će misiji doprinijeti i 16 tisuća zvučnika koliko će se u njoj naći. Po čeličnoj konstrukcije ove ogromne sfere bit će postavljena LED svjetla najveće rezolucije na kojima će se stalno izmjenjivati bliješteće slike, a imat će i mogućnost da se emitiraju doslovce bilo što. Pa tako i da se pretvore u digitalno Sunce. U novembru bi tu građevinu koncertom trebao otvoriti legendarni U2.

FOTO: MSG SPHERE.COM
FOTO: MSG SPHERE.COM

No, u njoj se neće održavati samo koncerti. MSG će stvoriti originalan sadržaj. Vizualna iskustva će biti na potpuno novom nivou. Imat ćemo predstave, jednokratna sportska događanja, korporativna događanja, dodjele nagrada i takve stvari. I gaming događaji bit će još jedan veliki aspekt – rekao je za portal Blooloop predsjednik tehnološkog sustava u investitoru Madison Square Garden Entertainmentu, Alex Luthwaite.

Reakcije stanovnika Las Vegasa oko te impresivne, ali i nakaradne građevine, su podijeljena. Iako su neki zadovoljni što će zgrada obogatiti vizualnu identitet raskošnoga grada, drugi se boje svjetlosnog onečišćenja. Nikad ne bi dobila zeleno svjetlo u drugim gradovima. Ne mislim da bi se ova MSG Sphere izgradila u San Franciscu ili njegovim dijelovima Los Angelesa ili Brooklyna. Nisam mogao zamisliti nešto tako svijetlo u rezidencijalnom području – opisuje za The Guardian mještanin Las Vegasa Billy Cline.

Dodaje kako je uočio snažnu svjetlost tokom testiranja monitora koja s nje dopire premda je njegov stan udaljen skoro pet kilometra. Vjeruje da će se njezinim otvaranjem i emitiranjem pokretnih slika eksponencijalno povećati razina svjetlosnog onečišćenja u gradu, kao i da će njezini prvi susjedi morati kupiti deblje zavjese.

Gigantska sfera u Las Vegasu nije jedina koju tvrtka MSG želi sagraditi. Drugu planiraju u Europi, u Londonu. Za razliku od Amerikanaca, Englezi ne gledaju tako ravnodušno prema njoj. Dapače, razvio se snažan otpor protiv ostvarenja projekta, piše Jutarnji.

Prihvati notifikacije