BiH

Sead Đulić: Pokrenut ćemo opoziv Maria Kordića koji plače za endehazijom

Sramota je da je na čelu grada s ovakvom tradicijom kakvu ima Mostar neko za koga je antifašizam ideologija zla, smatra predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Sead Đulić.

FOTO: EPA / STARMO / KOLAŽ
FOTO: EPA / STARMO / KOLAŽ

U razgovoru za Novinsku agenciju Patria Đulić je prokomentarisao današnji Facebook status mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, koji je antifašiste okupljene na jučerašnjem obilježavanju 79. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu nazvao “lažnim moralizatorima koji falsificiraju povijest”.

“Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija”, napisao je Kordić, dovodeći na taj način u istu ravan zločinačke ideologije i antifašizam. “Sjajno” je to sročio gradonačelnik, koji je konačno javno priznao, napisao i potvrdio ono što misli.

Pročitajte još

Kordić je prvi zvaničnik HDZ-a BiH koji je tako otvoreno priznao da je antifašizam ideologija zla. A ako je antifašizam ideologija zla, onda je za njega fašizam ideologija dobra, piše Patria.

On je ovim zapravo sebe svrstao ondje gdje jeste i šta jeste, razotkrio se do kraja. Mi koji ovdje živimo i pratimo takve stvari – on je to i lani malo upakovanije rekao – jasno znamo gdje spada i o čemu se tu radi – poručuje Đulić.

No, antifašisti, napominje, na ove Kordićeve provokacije neće ostati nijemi. Već od sutra najavljuju ozbiljnu akciju u pravcu totalnog razotkrivanja politike koju on zastupa.

Mi ćemo pokrenuti, onoliko koliko mi to mognemo dozvoljenim legalnim sredstvima, i njegov opoziv. Sramota je da grad s ovakvom tradicijom kakvu Mostar ima, na svom čelu ima nekoga za koga je antifašizam ideologija zla.

Prihvati notifikacije