Politika

SDA, NES i SDP Bosanske Dubice dogovorili zajednički nastup na lokalnim izborima

Općinski odbori Stranke demokratske akcije (SDA), Narodnog evropskog saveza (NES) i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosanske Dubice postigli su dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

“Svjesni činjenice da u ovom dijelu Bosne i Hercegovine sve manje Bošnjaka ima šanse za prolazak u Skupštinu Opštine Bosanska Dubica, dogovorili smo da zajedno učestvujemo na izborima. To je jedini mogući način da sačuvamo naš legitimitet i da bismo mogli predstavljati bošnjački narod kako treba”, izjavio je aktuelni član Skupštine Opštine Bosanska Dubica i učesnik ove koalicije Jasmin Spahić (SDA).

Pored ova tri političkih subjekata, podršku ovoj ideji dali su brojni privrednici, nevladine organizacije, kao i Bošnjaci koji žive u dijaspori. Ovaj zajednički nastup ima za cilj osiguranje ravnopravnog predstavljanja i zaštite interesa bošnjačke zajednice u Bosanskoj Dubici.

Pročitajte još

“Organizovali smo susret predstavnika bošnjačkih političkih partija i upoznali ih sa našim zajedničkim nastupom na lokalnim izborima u oktobru. Pozvali smo sve građane bez obzira na političku orijentaciju i velik broj njih se odzvao ovom skupu, gdje su imali priliku dobiti informaciju o tome kako bošnjačke političke partije mogu ostvariti što bolji izborni rezultat. Raduje me činjenica da su se brojni građani odzavali našem pozivu i dali nam podršku”, kazao je predsjednik SDP-a Bosanska Dubica Mensur Vojniković.

Koalicija SDA, NES i SDP planira predstaviti zajednički program koji će se fokusirati na ekonomski razvoj, socijalnu pravdu i očuvanje kulturnog naslijeđa Bošnjaka u ovom području. Kroz zajednički nastup, ove stranke vjeruju da mogu ostvariti značajan utjecaj i osigurati adekvatno zastupanje bošnjačkih interesa u lokalnoj vlasti.

“Mi smo u protekle četiri godine vratili glas Bošnjaka da se čuje u Bosanskoj Dubici i nadamo se da će građani prepoznati naš minuli rad i rezultate koje smo ostvarili, te nam osigurati podršku koja je potrebna za novi mandat”, poručio je Spahić.

U narednim mjesecima, općinski odbori ovih stranaka će raditi na mobilizaciji birača, organizaciji kampanja i predstavljanju svojih kandidata kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je, kako su naglasili, jače i pravednije zastupanje Bošnjaka u Skupštini općine Bosanska Dubica.