BiH

Sattler: Potpuno neprihvatljivo da ostane Vlada FBiH u tehničkom mandatu

Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako vjeruje da ima snage među domaćim akterima da postignu sporazum koji će omogućiti formiranje vlasti u Federaciji BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ambasador Sattler je kazao da su unazad tri mjeseca formirane vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, u određenom broju kantona, u Republici Srpskoj, te da je došlo vrijeme da se finalizira cijeli proces u Federaciji BiH.

Po njegovim riječima, jako je puno posla i zadataka koji su se vremenom nakupili i ostali “na čekanju”, tako da treba pristupiti rješavanju tog preostalog posla.

“Što se tiče nekih rokova, vrijeme curi, još su neke tri sedmice koje su preostale za postizanje sporazuma. Ali, vjerujem da ima snage među domaćim akterima i onim odgovornim da postignu sporazum koji će omogućiti formiranje vlasti u Federaciji BiH”, istaknuo je Sattler.

Dodao je kako ne može zamisliti da postoji bilo koji odgovoran političar koji bi, sa svoje strane, izazivao dalje blokade.

“Već smo imali četiri godine vladu u tehničkom mandatu. Potpuno je neprihvatljivo da se takve oklonosti i dalje nastave. Što se tiče rješenja, vjerujem da su rješenja moguća, da je moguće postići sporazum na domaćem terenu”, zaključio je ambasador Sattler.

Prihvati notifikacije