Politika

Razgovor s povodom! Sattler i Mijatović o BiH

Potpredsjednik Vlade FBiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Vojin Mijatović razgovarao je sa šefom delegacije EU Johannom Sattlerom.

FOTO: TWITTER / JOHANN SATTLER
FOTO: TWITTER / JOHANN SATTLER

Članstvo BiH u EU je prioritet Vlade Federacije BiH, ističe Mijatović.

“Danas sam u Sarajevu razgovarao sa Nj.E. Ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavniku Evropske unije u BiH. U srdačnom i otvorenom razgovoru smo se složili da je pravo vrijeme za ubrzanje evropskog puta BiH, iako smo svjesni poteškoća koje na tom putu stvaranju dugogodišnje unutrašnje političke tenzije i sukobi.

Ambasador Sattler ocjenio je kao važan korak donošenje seta energetskih zakona u Parlamentu Federacije BiH. Izrazio je očekivanje da će Vlada FBiH nastaviti raditi na energetskoj tranziciji, te je potencirao donošenje zakona o energiji i energetskom tržištu na nivou države BiH.

Izrazio sam zahvalnost na podršci predstavnika Evropske unije u BiH, ali i američkih diplomata u BiH, novoj Vladi FBiH.

Naglqsio sam važnost zvanične najave evropskog šefa diplomatije, visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepa Borrella, da bi desetak zemalja, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, do 2030. godine mogle postati članice Evropske unije”, poručio je Mijatović.

Prihvati notifikacije