BiH

Sattler: Korisnici zbrinuti u skladu s najvišim standardima

Završnom konferencijom Regionalnog stambenog programa (RSP), organiziranom danas u Sarajevu, ozvaničena je finalizacija aktivnosti u sklopu ovog desetogodišnjeg projekta, orijentiranog ka saniranju stanja koje se tiče raseljeničke situacije, nastale nakon ratova vođenih 90-tih godina prošlog stoljeća na području bivše SFRJ.

sattler
FOTO: BOSNAINFO

Radi se o programu koji su zajednički provodile nadležne institucije četiri zemlje i to Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije.

Kako je tim povodom izavio šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, u sklopu RSP-a stambeno je zbrinuto 11.000 porodica, odnosno 36.000 ljudi, od kojih samo u Bosni i Hercegovini je to pravo ostvarilo 10.000 porodica.

U tom je pogledu istaknuo kako je EU najveći donator te da je za realizaciju spomenutog programa osigurala 80 posto sredstava od ukupno 250 miliona eura.

Ambasador Sattler je potcrtao kako su korisnici RSP-a, čije su kuće i stanovi obnovljeni, zbrinuti u skladu s najvišim standardima, te da za mnoge od njih to predstavlja put u novi život, odnosno pristup ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu.

“Želim istaći da je ovo zaista veliki korak i da ovo predstavlja završetak jednog velikog programa u regiji i BiH, čiji su rezultati iznjedreni zajedničkim radom. Moram podsjetiti da imamo još 300 korisnika koji čekaju na svoje domove” – kazao je Sattler.

Istovremeno je pozvao resorne ministre, a prije svih, državne ministre BiH – Hurtića i Amidžića, te njihove kolege iz entiteta da se dogovore kako bi adekvatno odgovorili na potrebe preostalih 300 korisnika.

Sattler je ocijenio kako rezultati RSP-a predstavljaju zajednički rad, te iskazao zahvalnost svim nadležnim ministarstvima četiri partnerske zemlje, kao i svim drugim sudionicima i donatorima te partnerima – Razvojnoj banci VE, OSCE-u i UN-u, koji su vlastitim angažmanom doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog programa.

Na novinarski upit u vezi s mogućnošću otvaranja pregovora BiH s EU, Sattler je podsjetio na riječi predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen koja je nedavno izjavila kako su za BiH vrata otvorena, a što je naglašeno i u Izvještaju za BiH.

Naglasio je kako je neophodno da vlasti u BiH provedu neophodne reforme i rade na određenim pitanjima te ispune određene uvjete, uključujući obaveze koje se tiču borbe protiv pranja novca, pregovora s FRONTEX-om i zakona o sudovima.

“Koristim priliku da u tom kontekstu pozovem nadležne organe vlasti u BiH da se pripreme za sastanak koji će biti održan u Briselu” – poručio je ambasador Sattler.

Inače, u sklopu RSP-a su njegovi korisnici u četiri partnerske zemlje dobili sigurne domove, čime je okončano njihovo dugotrajno raseljenje kao i period neizvjesnosti i čekanja na ostvarivanje osnovnog ljudskog prava – prava na dom i njegovo mirno uživanje.

RSP je jedinstven postkonfliktni program obnove koji može poslužiti kao model za rješavanje i nekih drugih raseljeničkih situacija.

Realizaciju ovog program su uz EU, koja je osigurala 80 posto sredstava, pomogli i bilateralni donatori kao što su – Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Turska i Italija, te nekoliko drugih donatora.